Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Sunt sanse majore ca strainii sa reintre in piata

Brokerii: Sunt sanse majore ca strainii sa reintre in piata
05.08.2009, 18:20 21

Bursa a inregistrat ieri aprecieri moderate, de 0,4% pe BET si putin peste 2% pe societatile financiare, acestea marcand de altfel cel mai mare avans din piata. Indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,6% fata de referinta, crestere sustinuta de aprecierile companiilor petroliere, in special Rompetrol Rafinare (RRC), care a urcat cu aproape 3% fata de referinta. Titlurile Petrom (SNP) au urcat doar cu 1,2% fata de referinta, in ciuda rezultatelor semestriale peste asteptari raportate de companie.

Brokerii sunt de parere ca piata va reveni pe scadere, odata cu revenirea speculatorilor in piata, fiind apreciata o corectie de maximum 10%.

"Atata timp cat mai apar rezultate ma astept ca piata sa inregistreze in continuare o evolutie volatila, iar dupa aceasta perioada ma astept la o corectie nesemnificativa, de maximum 10%. Scaderea o apreciez ca pe una normala, tinand cont de aprecierile din ultima perioada, si va fi alimentata si de iesirea speculatorilor din piata, care pentru moment rezista marcarii de profit", a declarat Silviu Enache, directorul general al societatii de intermediere KD Capital Management.

La categoria societatilor financiare, cea mai mare apreciere au inregistrat-o tilurile SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu 3% fata de referinta, restul societatilor financiare marcand cresteri in medie cu 2%. Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inchis in stationare, la pretul de 10,6 lei/actiune si respectiv 1,41 lei/actiune. Companiile din sectorul chimic, Oltchim (OLT), Azomures (AZO) si Amonil (AMO) au inregistrat printre cele mai mari cresteri din sedinta de ieri, de 6,8%, 4,4% si respectiv 3,5% fata de referinta.

Cea mai mare crestere din sedinta de ieri au inregistrat-o actiunile Alro Slatina (ALR), care au urcat cu peste 13% fata de referinta, la pretul de 2,03 lei/titlu.

"Exista sanse majore ca investitorii straini sa reintre in piata, incepand cu aceasta toamna, in special daca marile companii de pe piata locala vor raporta rezultate peste asteptari, cum s-a intamplat in cazul BRD si Petrom. Multi investitori straini considera pietele emergente ca avand cele mai mari sanse sa revina mai repede decat cele traditionale", a adaugat Enache.

Titlurile retailerului Flamingo (FLA) au inregistrat cea mai mare corectie din sedinta de ieri, de 7,4% fata de referinta, alte scaderi importante fiind consemnate in sectorul industrial. Actiunile Santierul Naval Orsova (SNO) si Armatura (ARM) au pierdut ieri 3,8% si respectiv 2,8% fata de referinta.

Principalele piete europene inregistrau ieri spre finalul sedintei cresteri moderate, de 0,3% fata de referinta, in timp ce piata americana, deschidea in scadere, cu o corectie de 0,2% pe indicele industrial DowJones.

De urmarit astazi

■ Evolutia actiunilor companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC), dupa publicarea rezultatelor semestriale.

■ Evolutia titlurilor Flamingo (FLA), dupa ce actiunile companiei au inceput sa scada pe fondul apropierii rezolutiei de dizolvare a companiei.

■ Evolutia societatilor financiare, dupa ce acestea continua sa inregistreze cresteri moderate, dar sustinute pentru a doua zi consecutiv.

■ Evolutia titlurilor companiei siderurgice TMK Artrom (ART), care urmeaza sa publice rezultatele la sase luni.

■ Evolutia actiunilor producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), dupa ce in sedinta de ieri au marcat cel mai mare avans, de 13,4%.

■ Evolutia titlurilor companiilor petroliere pe fondul cresterii pretului la petrol. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO