Burse - Fonduri mutuale

Brokerii vad un iunie volatil la Bursa, dar mai putin dramatic ca luna mai

Brokerii vad un iunie volatil, dar mai putin dramatic ca luna mai
30.05.2010, 23:33 17

In luna mai Bursa de la Bucuresti a inregistrat cea mai marecorectie din ultimul an si jumatate in conditiile in careprincipalii indici au consemnat scaderi cuprinse intre minus 13% peBET si peste minus 30% pe indicele BET-FI, care grupeaza cele cincisocietati financiare. Scaderile ar fi depasit 20% si respectiv 50%daca Bursa nu ar fi recuperat din pierderi pe finalul saptamaniitrecute. In ultimele trei sedinte de saptamana trecuta indicii aucastigat peste 4%.

"Luna mai a fost intr-adevar surprinzatoare din punctul devedere al scaderilor inregistrate si al volatilitatii din piata. Inpiata s-a simtit o emotie puternica din partea investitorilor cuprivire la stirile externe pe de o parte, dar si la evenimenteleinterne. Pe fondul acestor stiri, volatilitatea din piata a fostextrem de ridicata, ceea ce a si dus la variatiile mari de peBursa, a explicat Octavian Dragolea, directorul sucursalei dinBucuresti a societatii de intermediere IFB Finwest.

In acest interval, pe piata locala s-au inregistrat corectii depeste 40%, in special pe emitentii din sectorul industrial, precumElectroputere Craiova (EPT), Mechel Targoviste (COS) si Alumil Rom(ALU).

La categoria societatilor financiare, cea mai mare scadere dinluna mai a fost consemnata de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care aupierdut peste 35% fata de ultima cotatie din luna aprilie.

Pentru luna urmatoare, brokerii se asteapta in continuare la ovolatilitate ridicata in piata, dar fara miscari de amploare lanivelul indicilor, iar spre sfarsitul lunii iunie, acestiaapreciaza ca Bursa va intra intr-o perioada de acalmie siacumulare.

"In continuare cred ca vom vedea o volatilitate mai mare inpiata, dar fara miscari la fel de dramatice ca in mai. Spresfarsitul lunii cred ca piata o sa intre intr-o perioada deacumulare si acalmie, in conditiile in care vine vara sitraditional vorbind este o perioada cu activitate bursiera ceva mairedusa", a adaugat Dragolea.

Bursa, de altfel, a inceput sa reduca din volatiliate in ultimasaptamana, vineri, spre exemplu, indicii locali inregistrandvariatii de maximum 1,8% pe indicatorul energetic BET-NG. BET siBET-FI au consemnat aprecieri de 0,5% fiecare fata de referinta,evoluand in jurul pragurilor suport de 5.000 de puncte si respectiv20.000 de puncte.

Si rulajul pietei s-a diminuat in ultimele sedinte de saptamanatrecuta, ridicandu-se la putin peste 8,4 milioane de euro.

"Principalul factor de influenta pentru piata locala raman incontinuare pietele externe. Pe plan local nu vad ce s-ar mai puteaintampla. Nu cred ca vom vedea o reluare a discutiilor referitoarela majoarea pragului de detinere la SIF-uri, pentru ca nu estemomentul, iar introducerea impozitului, grevele si miscarilesociale au fost incluse in pret pana acum. Daca pe extern o savedem ceva semnificativ, piata locala nu o sa iasa din tipar", amai spus Dragolea.

Corectiile puternice inregistrate de piata locala in luna mais-au datorat in principal scaderilor consemnate de pieteleeuropene, care au pierdut in acest interval chiar si peste 7%, peindicele francez CAC40.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare, care au inregistrat cea maimare volatiliate in luna mai, cu o corectie de peste 30% peindicele BET-FI.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care au consemnat scaderi chiar si de 30% in aceasta perioada.
  • Evolutia actiunilor Electroputere Craiova (EPT), care aupierdut aproape 50% de la inceputul lunii aprilie.
  • Evolutia titlurilor OMV Petrom (SNP), pe fondul reluariicresterii pretului la titei.
  • Evolutia principalelor piete externe, in special burseleeuropene, care in acest interval au consemnat scaderi de pana la10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO