Burse - Fonduri mutuale

Bursa a atins zone de rezistenta puternice. Sunt semnale de corectii

Bursa a atins zone de rezistenta puternice. Sunt semnale de corectii
08.04.2010, 23:06 31

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in scadere lanivelul tuturor indicilor din piata, cea mai mare corectie fiindinregistrata de societatile financiare grupate sub BET-FI, care acoborat cu peste 3,1% fata de referinta. Indicele celor mai lichidezece titluri a coborat cu 1,9%, in vreme ce societatile dinsectorul energetic au redus cotatia indicelui de profil cu aproape1%.

Traderii apreciaza ca piata da semnale de scadere in urmatoareaperioada, in conditiile in care ordinele de cumparare nu reusesc sacompenseze marcarile de profit ale investitorilor. Scaderile deieri vin dupa ce marti piata a inregistrat, de asemenea, corectii semnificative.

"Corectiile din sedintele anterioare cred ca se explica ca unrebound al pietei din zona de rezistenta. SIF-urile spre exemplu auatins o zona de rezistenta foarte puternica, si chiar daca ordinelede cumparare se pastreaza destul de consistente, nu reusesc sacompenseze cu iesirile si marcarile de profit. In plus, se poatevorbi si despre aparitia unei ingrijorari din parteainvestitorilor", a declarat Mihai Muresian, trader in cadrulsocietatii de intermediere Intercapital Invest.

La categoria societatilor financiare, cea mai mare corectie auinregistrat-o actiunile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdutpeste 3,4% fata de referinta, coborand astfel la un pret de 0,85lei/unitate. In top au urmat scaderile SIF Moldova (SIF2), de 3,3%si SIF Oltenia (SIF5), de 3,1% fata de cotatia de miercuri.Titlurile SIF Oltenia au inregistrat cel mai mare rulaj din piata,de peste 4 mil. lei.

Valoarea transferurilor pe piata de actiuni din sedinta de ieris-a ridicat la putin peste 8,1 mil. euro, in vreme ce rulajul pepiata de obligatiuni a depasit nivelul de 14,5 mil. euro. Pertotal, rulajul sedintei de ieri a BVB s-a ridicat la circa 22,9mil. euro.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au revenit pescadere in sedinta de ieri, coborand cu 3,1% si respectiv 1,7% fatade cotatia de referinta. Si titlurile Broker Cluj (BRK) au inchisin scadere, cu o corectie de 4,6%.

"Exista in continuare in piata actiuni cu potential de crestere,insa per ansamblu cred ca piata va continua evolutia in scadereinceputa saptamana aceasta. Pe indici, nu cred ca vom vedea ovolatiliate prea mare, dar depinde de cat de mult se adancestesentimentul de teama cu privire la evolutiile externe", a mai spusMuresian.

Actiunile Cemacon Zalau (CEON) au inchis ieri in urcare pentru atreia sedinta consecutiv, actiunile producatorului de materiale deconstructii urcand cu aproape 15% fata de cotatia de miercuri. Inurcare au inchis si titlurile Armatura Cluj (ARM) si Contor GroupArad (CGC), cu aprecieri de 7,5% si respectiv 6,3%.

"Este prematur sa vorbim daca corectiile din aceste zile se voramplifica intr-o schimbare de trend. Important este de cum vorevolua pietele externe in urmatoarea perioada. Cred ca investitoriise vor aratat foarte interesati de informatiile care vor venidinspre mediul macroeconomic, in special cel din zona euro", a maispus Muresian.

Pe extern, principalele piete bursiere europene evoluau ieri peminus, cea mai mare scadere fiind inregistrata de piata europeana,redata de indicele CAC 40, care cobora cu 1,5%.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Cemacon Zalau (CEON), care au urcat cu cate15% in ultimele trei sedinte consecutive.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care accentueazacorectiile incepute in sedinta de marti, pe volume increstere.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care revin pe scadere, cu corectii de pana la 3%.
  • Evolutia actiunilor Broker Cluj (BRK), care inregistreaza uneledintre cele mai mari scaderi din piata din ultimele sedinte.
  • Evolutia societatilor de utilitati Transelectrica (TEL) siTransgaz (TGN), care consemneaza pierderi de peste 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO