Burse - Fonduri mutuale

Bursa a devenit mult prea mică pentru fondurile de pensii

Bursa a devenit mult prea mică pentru fondurile de pensii

Autor: Andrei Chirileasa

19.11.2012, 00:07 1640

Bursa de la Bucureşti a devenit mult prea mică pentru ritmul de creştere al fondurilor de pensii, iar dacă nu vor apărea noi emitenţi, lichiditatea de pe bursă va scădea şi mai mult, deoarece fondurile de pensii cumpără pe termen lung, spune Radu Crăciun, directorul general adjunct al Eureko Pensii.

"Sunt deja fonduri de pensii care ca să-şi lichideze poziţiile de pe bursă ar avea nevoie de 2-3 ani. Din cauza volumelor de tranzacţionare foarte mici, apare întrebarea dacă preţurile ac­ţiu­nilor sunt corecte sau nu. Dacă nu vor apărea noi emitenţi, lichiditatea va scădea şi mai mult în urma achiziţiilor fondurilor de pensii şi astfel fie acestea vor rămâne blocate pe acţiuni nelichide, fie vor fi obligate să migreze către alte pieţe."

Fondurile de pensii private obligatorii cu active de 9 mld. lei ar putea aduce investiţii mult mai mari pe bursă, în condiţiile în care ele pot aloca până la 50% din portofolii pentru achiziţia de acţiuni. În prezent, investiţiile fondurilor de pensii pe bursă sunt însă de circa 11% din activele totale (962 mil. lei), în condiţiile în care lichiditatea de pe piaţa locală de acţiuni este tot mai redusă.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO