Burse - Fonduri mutuale

Bursa a iesit din criza: BET-ul a atins valoarea de dinaintea prabusirii Lehman Brothers. Cum comentati?

Bursa a iesit din criza: BET-ul a atins valoarea de dinaintea prabusirii Lehman Brothers
10.01.2010, 23:05 64

Indicele BET al celor mai importante zece companii de pe Bursade Valori Bucuresti a castigat deja 8% in prima saptamana a anuluisi a depasit pentru prima data din septembrie 2008 pragul de 5.000de puncte, revenind astfel la nivelul anterior caderii bancii deinvestitii americane Lehman Brothers, considerata ca momentul devarf al crizei economice. Singura diferenta este ca valoareatranzactiilor este cu circa 20% mai redusa.

Teoria spune ca evolutia pietei de capital anticipeaza cuaproape un an inainte evolutia economiei, astfel ca dupa zece lunide cresteri consecutive pe Bursa ar trebui sa se vada primele semnede revenire si in economie.

Criza economica a fost anticipata pe Bursa inca din toamna lui2007, iar caderea de 70% inregistrata in 2008 pe piata de capitalparea nejustificata, pana ce a inceput sa se vada si in economie,la inceputul anului trecut, prin scaderea afacerilor, pierderi,concedieri si falimente de companii. Cu toate acestea, in 2009, celmai greu an pentru economie, Bursa de la Bucuresti a inregistratuna dintre cele mai mari cresteri, de peste 60%, in conditiile incare economia a mers din ce in ce mai prost.

Analistii nu cred insa ca lucrurile stau la fel de bine ineconomie cum o arata evolutia pietei de capital de acum.

"Este discutabil daca cresterile bursiere din ultimele noua lunise vor resimti la nivelul economiei. In perioada urmatoare, fortade munca se va deterioara pe piata locala si, implicit, va scadeasi consumul. In conditiile in care cresterea economica de la noi sebazeaza in proportie de peste 85% pe consum, e greu de apreciat ocrestere economica mai mare de 2% in acest an sustinuta derevenirea exporturilor, odata cu cererea de pe pieteleoccidentale", a explicat Florin Ilie, directorul departamentuluipiete de capital din cadrul ING Bank.

Investitorii par insa tot mai entuziasti, in conditiile in caresi pietele internationale continua revenirea. Actiunile Petrom siBRD, cele mai mari companii locale listate la Bursa, au adusinvestitorilor castiguri de 12% saptamana trecuta.

"Intr-adevar evolutia de saptamana trecuta a fost unasurprinzatoare si de bun augur pentru piata locala. Am insaretineri in ceea ce priveste evolutia urmatoare, din cauzavolumelor destul de mici, ceea ce inseamna ca aprecierea a fostsustinuta in principal de speculatori. Daca in perioada urmatoare osa vedem si o crestere a volumelor, putem trage o concluzie maielocventa. Deocamdata este bine sa ramanem prudenti", a declaratDarie Moldovan, directorul de tranzactionare din cadrul societatiide intermediere Broker din Cluj.

Pe de alta parte, tranzactiile de pe Bursa, care au depasitdestul de rar in ultima perioada nivelul de 5 mil. euro (fata depeste 300 mil. euro pe zi in Polonia), sunt un argument pentru ceicare spun ca recentele cresteri sunt determinate preponderent despeculatori, investitorii straini nefiind foarte activi pe piata.Astfel, nu sunt excluse corectii daca investitorii decid sa vandapentru profituri.

"Este prematur sa spunem ca nu vom mai vedea scaderi in piata.Acum ca s-a recuperat scaderea de dinainte de episodul LehmanBrothers ar fi de preferat o consolidare a pietei locale", credeLiviu Avram, fost director de tranzactionare la PiraeusSecurities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO