Burse - Fonduri mutuale

Bursa a reactionat emotional dupa alegeri, dar brokerii spun ca revine

Bursa a reactionat emotional dupa alegeri, dar brokerii spun ca revine
07.12.2009, 23:10 43

Bursa de la Bucuresti a inregistrat ieri corectii de amploare petoti indicii, cea mai mare scadere fiind consemnata de societatilefinanciare, grupate sub indicele BET-FI, care a pierdut 5,6% fatade referinta. Companiile din sectorul petrolier au pierdut 4,8%, invreme ce primele zece cele mai lichide companii din piata aucoborat cu 4,5% sub nivelul de vineri.

Brokeriispun ca nu se asteptau la o corectie atat de mare a pietei localesi pun scaderile pe seama unei reactii emotionale a investitorilorcu privire la incertitudinile care se pastreaza in sferapolitica.

"Nu cred ca se astepta cineva la o corectie atat de mare apietei locale in urma rezultatelor alegerilor prezidentiale. Maimult, sfarsitul alegerilor era asteptat cu optimism de catreinvestitori, dar cred ca acestia au reactionat mai degrabaemotional si au iesit la vanzare de teama amplificariiincertitudinilor cu privire la viitorul guvernarii", a declaratMihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFBFinwest.

Cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare afost inregistrata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care aupierdut 6,2% fata de referinta, coborand la pretul de 0,68lei/actiune. In top au urmat corectiile SIF Muntenia (SIF4), de 6%,SIF Oltenia (SIF5), de 5,8% si SIF Moldova (SIF2), de 5,7% fata dereferinta. Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat ceamai mica corectie la aceasta categorie, de 4,1% fata dereferinta.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistratde asemenea corectii semnificative, de 5% si respectiv 3,1% fata dereferinta, in vreme ce actiunile societatii de intermediere BrokerCluj (BRK) au pierdut 5,6%.

"Este vorba despre o simpla si singura reactie. Ma astept cabursa sa recupereze corectia de astazi (luni - n.red.) intr-un timprelativ scurt. Mai ales ca urmeaza discutiile referitoare lamajorarea pragului de detinere pe SIF-uri, care automat va creavolatilitate in piata si vom vedea cresteri pe aceste titluri,fiind asteptat un acord favorabil din parteaComisiei de buget-finante", a adaugat Chisu.

In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) aupierdut peste 8,6% fata de referinta, in timp ce actiunile Petrom(SNP) s-au depreciat cu 3,8% fata de referinta. Societatile deutilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au pierdut 6,2% sirespectiv 1,4% fata de referinta.

"Daca bursa reactioneaza emotional la ce se intampla in sectorulpolitc, ar fi cazul ca si politicul sa reactioneze emotional inceea ce priveste Bursa. Cei implicati in politica ar trebui acum sarenunte la lupta, sa conlucreze si sa grabeasca procesul deguvernare", a incheiat Chisu.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri a depasit suma de36,7 mil. de euro, peste 60% din rulaj fiind sustinut de deal-urileincheiate pe Banca Transilvania (TLV), in valoare de 24,2 mil.euro, reprezentand peste 4% din capitalul bancii.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), dupa ce ieri aufacut obiectul unor deal-uri in valoare de peste 24,2 mil.euro.
  • Evolutia actiunilor Rompetrol Rafinare (RRC), care auinregistrat ieri una dintre cele mai mari corectii din piata.
  • Evolutia SIF-urilor, pe fondul discutiilor din Comisia debuget-finante referitoare la aprobarea majorarii pragului dedetinere.
  • Evolutia titlurilor farma Zentiva (SCD) si Biofarm (BIO), dupacorectiile de amploare din sedinta de ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO