Burse - Fonduri mutuale

Bursa a scăzut în prima săptămână din septembrie

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Andrei Chirileasa, Monica Juganaru

08.09.2013, 20:00 232

Indicele BET, care urmăreşte cele mai importante zece acţiuni de pe bursa de la Bucureşti, a pierdut 1% în prima săptămână a lunii septembrie, iar indicele BET-FI, care urmăreşte titlurile celor cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,95%, în condiţiile în care bursele internaţionale au înregistrat creşteri.

Indicele american S&P 500 a câştigat 1,36%, iar indicii burselor de la Londra, Frankfurt şi Paris au crescut cu peste 2% fiecare.

La Bucureşti însă, principalele acţiuni listate au scăzut, iar tranzacţiile au fost reduse, deoarece investitorii au vândut şi au păstrat banii pentru a participa la oferta Nuclearelectrica, unde vor beneficia de un discount de 8% dacă subscriu în primele trei zile. Oferta începe astăzi, 9 septembrie, şi se încheie pe 20 septembrie.

„Interesul pentru IPO Nuclearelectrica este foarte ridicat, sumele care vor fi atrase de această ofertă vor fi destul de importante. Cred că scăderile din ultimele zile au fost cauzate şi de această ofertă, investitorii încercând să scape de acţiunile lichide pentru a subscrie la Nuclearelectrica“, a declarat Adrian Ormenişan, şeful serviciului de intermediere al Broker Cluj.

Dintre acţiunile lichide, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut cea mai mare scădere în ultima săptămână, de 3,1%, urmate de acţiunile BVB, cu o scădere de 2,7%. Cele două acţiuni au avut printre cele mai mari creşteri în luna august, iar investitorii şi-au marcat profiturile. Acţiunile FP au pierdut 0,51%, titlurile BRD au scăzut cu 0,59%, iar cele ale Petrom au crescut cu 0,46%.

Tranzacţiile medii zilnice au fost săptămâna trecută de 14,5 mil. lei (3,25 mil. euro), la jumătate faţă de media primelor opt luni ale anului.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.09.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO