Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că bursa duce lipsă de cumpărători în aceste zile

Brokerii spun că bursa duce lipsă de cumpărători în...

Autor: Stefan Musgociu

05.09.2013, 19:38 545

Bursa de la Bucureşti a stagnat, într-o piaţă apatică şi cu rulaj de doar 11,7 mi­lioane lei, în condiţiile în care ma­joritatea investitorilor îşi păstreză banii pentru a subscrie acţiuni Nuclear­electrica în cadrul ofertei care va începe luni.

„Cred că absenţa cumpărătorilor se justifică în condiţiile în care săptămâna viitoare începe oferta la Nuclear­electrica. Este normal ca un IPO să atragă interesul investitorilor, mai ales că nu este o situaţie des întâlnită pe piaţa noastră, din păcate. Cât despre vânzători, cred că pur şi simplu se con­fruntă cu o lipsă acută a cum­părătorilor din piaţă. De la momentul anunţului (lansării ofertei - n.r.) şi până acum acţiunile au scăzut uşor, această tendinţă fiind posibil să se menţină în urmă­toarele şedinţe. Pe parcursul desfă­şurării IPO Nuclearelectrica (9 - 20 septembrie - n.r.), mă aştept ca piaţa să fie apatică, iar lichiditatea să fie susţinută de o serie de deal-uri“, a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 11,7 milioane lei (2,6 milioane euro), sumă cu 22% sub rulajul de miercuri, de 15 milioane lei (3,4 milioane euro). Mai mult de 80% din lichiditatea pieţei au reprezentat tranzacţii cu acţiuni Banca Transilvania (4,4 milioane lei, din care un deal de 719.000 de lei), Fondul Proprietatea (3,1 mi­lioane lei) şi SIF Moldova (2 milioane lei).

Cea mai mare parte a rulajului acţiunilor Băncii Transilvania a fost asigurată de câteva transferuri realizate în ultimele minute ale şedinţei, pentru 3 mi­lioane lei.

O situaţie asemănătoare a fost şi în cazul titlurilor Fondului Proprietatea. Cu puţin înaintea orei 13:00 au fost tranzacţionate acţiuni FP de aproximativ 2 milioane lei.

La închiderea şedinţei, titlurile Băncii Transilvania erau cotate la 1,415 lei, preţ în scădere cu 0,35%, iar acţiunile Fondului Proprietatea erau la 0,68 lei, cu 0,15% sub nivelul de miercuri.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere nesemnificativă, cu 0,09%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,49%. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,15%.

Titlurile SIF Moldova şi SIF Muntenia au câştigat peste 1%, în timp ce titlurile SIF Banat-Crişana au pierdut 1,1%.

Acţiunile Conpet (COTE) au scăzut cu 4,14%, la 44 lei, în ziua în care au fost mutate de pe piaţa Rasdaq la prima categorie a BVB. Corecţia a venit în cadrul a trei operaţiuni în valoare cumulată de doar 3.500 de lei. În ultimele două zile de tranzacţionare pe piaţa Rasdaq preţul acestor titluri a urcat cu 8%.

Pe piaţa RASDAQ, investitorii au transferat acţiuni de 473.000 de lei, faţă de 189.000 de lei în şedinţa anterioară.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO