Burse - Fonduri mutuale

Bursa a urcat cu 12,7% în ianuarie

Bursa a urcat cu 12,7% în ianuarieBursa a urcat cu 12,7% în ianuarie

Autor: Andrei Chirileasa

01.02.2012, 00:04 205

Bursa de la Bucureşti a început anul în forţă, indicele BET închizând luna ianuarie cu o creştere de 12,7%. Indicele BET-FI, care urmăreşte acţiunile Fondului Proprietatea şi ale celor cinci SIF-uri, cele mai tranzac­ţionate companii de la bursă, a avansat cu 16,5%.

În comparaţie, băncile locale plăteau la începutul anului dobânzi de până la 7% pe an pentru depozitele în lei. Creşterile s-au accentuat în ultimele săptămâni şi au atins apogeul ieri, când indicele BET a câştigat 3%.

Brokerii spun că evoluţiile pozitive din ultima perioadă au la bază creşterea interesului investitorilor străini şi intrarea de bani noi în piaţă.

Investitorii şi-au îndreptat atenţia în special către cele mai lichide acţiuni: Fondul Proprietatea, SIF-urile şi Petrom, care au avut creşteri puternice în ultima lună.

De exemplu, Fondul Proprietatea a atins ieri maximul ultimelor şase luni, depăşind pragul de 0,5 lei/acţiune, după o creştere de 19% de la începutul anului. SIF Moldova (SIF2) are o creştere de 25%, iar Petrom (SNP) şi SIF Oltenia (SIF5) au câştigat câte 17%. Creşterile au fost suţinute şi de perspectiva ca aceste companii să distribuie dividende semnificative.

Analiştii susţin că evoluţiile pozitive ar putea continua, însă investitorii trebuie să fie atenţi, deoarece după astfel de creşteri vin în general şi corecţii semnificative, pe măsură ce investitorii îşi marchează profiturile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO