Burse - Fonduri mutuale

Bursa are parte de saptamana maximelor istorice in plina vara

02.07.2007, 17:28 13

Brokerii se asteapta la continuarea trendului ascendent, dupa ce saptamana trecuta a adus aproape zilnic maxime istorice pe toti indicii de la Bucuresti.
"Se pare ca momentul unor trenduri ascendente nu mai depinde atat de mult de anotimp, iar acum este o continuare a infuziei nete semnificative de capital strain care s-a resimtit la Bursa inca din primele luni ale acestui an", spune Cristian Tudorescu, directorul departamentului research de la societatea de brokeraj Vanguard.
Si vineri BET-FI a avansat cu peste 3,2%, insufletit de revenirea la tranzactionare a vedetei din ultimele luni: SIF Transilvania. Majorarea de capital ramane insa in discutie la acest emitent, iar autoritatile judecatoresti sunt asteptate sa dea o sentinta in acest sens la mijlocul saptamanii.
Multi dintre brokeri nu se asteptau la o asemenea intorsatura de situatie si spun ca o eventuala anulare a majorarii de capital, ce ar duce la pierderea a 50% din portofolii in anumite cazuri, ar duce si la pierderea increderii multor investitori straini in piata de capital romaneasca.
Titlurile producatorului de locomotive Electroputere si-au continuat ascensiunea inceputa luna aceasta si au inregistrat a paisprezecea sedinta de crestere consecutiva cu aproape 15%, zilnic. Intre timp, valoarea titlurilor a crescut de peste aproape sapte ori.
Toate acestea s-au intamplat dupa ce compania saudita Al-Arrab a fost desemnata de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului castigatoarea licitatiei de privatizare a Electroputere, cu o oferta de 120 de milioane de euro.
"Investitorii de pe Bursa care cumpara actiuni Electroputere mizeaza pe infuzia de capital la care s-a angajat investitorul strategic care a preluat compania si pe potentialul activelor imobiliare detinute de Electroputere", spune Cristian Tudorescu.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punctul de vedere al lichiditatii si capitalizarii bursiere, a avansat vineri cu 0,83%, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 24 mil. euro (75 mil. lei).
Fata de inceputul anului, performanta acestui indice este de peste 20%, dupa ce in 2006 acesta a adus un randament de circa 22%. In aceeasi perioada a anului trecut, inceputul lui iulie, indicele se afla la un minim anual, in timp ce acum se gaseste la un maxim istoric.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat o crestere de 3,7%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri insumand 2,4 milioane de euro (aproape 7,7 milioane de lei). SIF Muntenia a inregistrat in luna mai cea mai mare crestere de active dintre cele cinci societati de investitii financiare, activele nete ale acesteia majorandu-se luna trecuta cu 11,27%, pana la 1.655 milioane de lei (509 mil euro), comparativ cu avansul in medie al activelor SIF-urilor, de 3,2%. Valoarea investitiilor financiare pe termen scurt ale SIF Muntenia, care se compun aproape integral din actiuni cotate, s-a majorat luna trecuta cu aproape 15%, respectiv un plus de 50 milioane de euro.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au urcat vineri cu 2,4%, pe fondul unor transferuri in valoare de 1,2 mil. euro (3,7 milioane de lei). Banca Transilvania impreuna cu BCR si BRD au decis sa-si scoata la vanzare participatiile de 25% din Asiban. In acest scop, bancile cauta un consultant international, care va fi mandatat sa gaseasca cumparatori interesati. Potrivit unor surse bancare, citate de Mediafax, in competitie s-au inscris bancile de investitii Merill Lynch si Rothschild, iar licitatia se va incheia saptamana viitoare. Ultima tranzactie cu titlurile Bancii Transilvania s-a perfectat la un pret de 0,845 lei/actiune, nivel cu circa 15% peste cel de la jumatatea lunii trecute.

Actiunile Electroputere Craiova (EPT) au sarit din nou cu 15%, nivelul maxim de fluctuatie permis pe parcursul unei sedinte, pe un rulaj de circa 70.000 euro (0,24 mil. lei). La finele sedintei de vineri, ramasesera in piata oridine de cumparare ce cumulau 1% din actiunile companiei, la pretul maxim de 1,69 lei/actiune. Aceste titluri s-au apreciat puternic in ultimele saptamani, dupa ce statul a anuntat ca oferta grupului saudit Al Arrab pentru Electroputere a fost desemnata castigatoare, dupa mai multe tentative nereusite din partea autoritatilor de a privatiza compania. De la jumatatea lunii mai, actiunile producatorului roman de locomotive s-au apreciat de circa sapte ori.

Titlurile Armax Gaz Medias (ARAX) au facut vineri obiectul unor tranzactii importante, prin care s-au tranferat peste 3,1 mil. actiuni, reprezentand circa 3,8% din capitalul social. Valoarea tranzactiilor derulate cu actiuni Armax la finele saptamanii a fost de 2,7 mil. euro (8,3 mil. lei). Tranzactiile de vineri vin dupa ce in sedinta precedenta s-au realizat transferuri cu aceste actiuni cumuland 4% din companie. Actionarii Armax Gaz au aprobat in urma cu doua saptamani majorarea capitalului social cu 54,8 mil. lei, la 62,8 mil. lei, si transferarea actiunilor de pe piata RASDAQ pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Actiunile Armax Gaz Medias au pierdut 3,2% si au inchis la 2,71 lei/actiune.

Actiunile Constructii Feroviare Timisoara (CFES) au inregistrat un avans de 25%, pe un rulaj ridicat de circa 0,2 mil. euro (0,64 mil. lei). Fondul de investitii Broadhurst a vandut in sedinta precedenta participatia de 5,3% pe care o detinea in cadrul companiei, incasand suma de 0,33 mil. euro (1,06 mil. lei). Pachetul a fost achizitionat de compania Concefa, companie cu afaceri in domeniul constructiilor controlata de omul de afaceri Horatiu Cercel, care are o participatie de peste 65% in cadrul firmei. De la inceptul acestui an, actiunile Constructii Feroviare Timisoara s-au apreciat de peste opt ori, ajungand vineri la un curs de 2,5 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO