Burse - Fonduri mutuale

Bursa continua cresterea, dar investitorii incep sa ramana fara cash

Bursa continua cresterea, dar investitorii incep sa ramana fara cash
05.01.2010, 23:10 16

Bursa locala a inchis cea de-a doua sedinta din acest an increstere cu 3,7% pe indicele BET, insa la nivelul lichiditatiirulajul pietei abia a depasit 4,3 mil. euro. Indicele societatilorfinanciare BET-FI a urcat cu putin peste 2%, iar sectorulenergetic, redat de indicatorul BET-NG, a avansat cu 3,3%, pefondul aprecierilor puternice ale companiilor petroliere.

"Sincer,m-au surprins aceste doua zile de crestere pentru bursa locala. Maasteptam mai mult la o corectie in piata decat la aprecieri, darm-as bucura sa tina cat mai mult o astfel de evolutie. Din pacateinsa semnalele pe care le primesc de la majoritatea clientilorarata o inrautatire la nivelul economiei reale, in special dincauza lipsei de circulatie a banilor in economie. Facturile seemit, dar se incaseaza chiar si dupa 150 de zile", a explicatCiprian Zah, broker in cadrul societatii de intermediere Broker dinCluj.

Companiile petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP)au continuat aprecierile incepute luni, de data aceasta cu cresteride 3% si respectiv 5,2% peste referinta. Societatile de utilitatiTransgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) au urcat si ele cu 1,6% sirespectiv 3,9% fata de cotatia de luni.

La categoria societatilor financiare aprecierile de ieri au fostceva mai reduse, cel mai mare avans fiind inregistrat de titlurileSIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu putin peste 3% fata dereferinta. Restul SIF-urilor au marcat aprecieri cuprinse intre1,3% pe titlurile SIF Muntenia (SIF4) si respectiv 2,6%, peactiunile SIF Banat-Crisana (SIF1).

In sectorul bancar, cea mai mare crestere au marcat-o titlurilebancii austriece Erste Bank (EBS), care au urcat cu aproape 4%,urmate indeaproape de aprecierea actiunilor BRD, de 3,8% fata decotatia de luni. Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au avansat cu2,8%, pana la cotatia de 2,23 lei/actiune.

"Se observa la nivelul rulajului pietei ca majoritatea dintreinvestitori raman fara lichiditati si ca urmare nu mai au cu ce saintre in piata. Chiar si asa insa cred ca vom asista la inchideride pozitii in perioada urmatoare", a adaugat Zah.

Cele mai tranzactionate actiuni din sedinta de ieri au fosttitlurile companiilor petroliere, dar si actiunile Dafora (DAFR),care au inregistrat o apreciere de aproape 6% fata decotatia de luni.

Titlurile Compa (CMP) si Biofarm (BIO) au inregistrat printrecele mai mari aprecieri din piata din sedinta de ieri, de 6,4%fiecare, in timp ce titlurile Azomures (AZO) au urcat cu aproape 8%fata de cotatia de luni. Cea mai mare crestere a fost insainregistrata de titlurile Comelf din Bistrita (CMF), de peste 10,6%fata de referinta.

Evolutia de ieri a pietei locale n-a fost in ton cu cea aprincipalelor piete europene, majoritatea dintre acestea evoluandin scadere.

Indicele paneuro­pean Euro Stoxx 50 a coborat cu 0,2% ieri. Deasemenea, indicele american Dow Jones deschidea sedinta de marti inscadere, cu o corectie de aproape 0,5%.

De urmarit azi:

  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),dupa ce ieri actiunile au inregistrat avansuri puternice.
  • Evolutia companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) siPetrom (SNP), pe fondul cresterii pretului la titei la peste 80 dedolari/baril.
  • Evolutia companiilor farma Biofarm (BIO) si Antibiotice Iasi(ATB), care continua sa inregistreze cresteri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO