Burse - Fonduri mutuale

Bursa continuă evoluţiile anoste, brokerii nu văd motive de îngrijorare

Bursa continuă evoluţiile anoste, brokerii nu văd motive de îngrijorare
24.06.2010, 23:05 13

Bursa locală a închis în scădere pentru a treia şedinţăconsecutiv, societăţile financiare, grupate sub BET-FI, consemnândcea mai mare corecţie din piaţă, de aproape 1,2%.

Ceamai mare scădere la această categorie a fost înregistrată detitlurile SIF Transilvania (SIF3), care au coborât cu 1,8% faţă dereferinţă, la preţul de 0,545 lei/unitate.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piaţă, apierdut puţin peste 1%, în vreme ce indicele energetic, BET-NG, acoborât cu doar 0,9%, corecţia fiind susţinută în principal deTransgaz (TGN), care au pierdut doar 0,2% faţă de referinţă.

"În lipsa unor ştiri semnificative, bursa are o mişcare înlateral, fără să contureze o direcţie clară, fie pe scădere, fie pecreştere. De altfel, este o evoluţie favorabilă pentru perioada devară, şi mai ales după corecţia puternică din lunile aprilie şimai", a declarat Gabriel Aldea, broker în cadrul societăţii deintermediere Intercapital Invest.

Titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au înregistrat a doua cea maimare scădere la categoria societăţilor financiare, de peste 1,7%,fiind urmate de acţiunile SIF Oltenia (SIF5), care au pierdut peste0,7% faţă de cotaţia de miercuri. Titlurile SIF Oltenia au marcatşi cel mai mare rulaj la această categorie, de peste 3,7 mil. lei,în timp ce titlurile bancare BRD au consemnat cel mai mare rulajdin piaţă, de peste 4,3 mil. lei.

Acţiunile bancare au pierdut însă 1,7% faţă de referinţă,coborând la preţul de 11,8 lei/unitate. Şi titlurile BănciiTransilvania (TLV) au înregistrat o scădere de 0,7% faţă de cotaţiade miercuri, acţiunile băncii atingând nivelul de 1,49lei/unitate.

Tot în sectorul financiar, titlurile societăţii de intermediereBroker Cluj (BRK) au pierdut aproape 1,6%, în timp ce acţiunileBursei (BVB) au coborât cu 0,4% faţă de referinţă.

Valoarea totală a tranzacţiilor din şedinţa de ieri a depăşitnivelul de 5 mil. euro, volumul de tranzacţionare fiind de aproape22,3 milioane de acţiuni.

În top cele mai tranzacţionate acţiuni s-au clasat titlurile OMVPetrom (SNP), cu un volum de peste 2,1 milioane de unităţi.

Titlurile companiei petroliere au pierdut însă aproape 1,3% faţăde referinţă, cea mai mare scădere din sectorul energetic fiindconsemnată de acţiunile Dafora Mediaş (DAFR), de peste 3% faţă decotaţia de miercuri.

"Pentru moment se observă o scădere a nervozităţiiinvestitorilor în piaţă, dar piaţa rămâne deschisă uneivolatilităţi mari, dată în special de eventualele ştiri care vorapărea pe extern. Odată ce piaţa va începe să ofere motive, vorcreşte şi volumele de tranzacţionare. Dacă Bursa va accelera îndinamică, investitorii vor uita de concedii", a mai spus Aldea.

Pe extern, principalele pieţe europene evoluau pe scădere ladouă ore până la închidere, cea mai mare corecţie fiindînregistrată de indicatorul francez CAC 40, care cobora cu aproape1% faţă de referinţă.

"Şi externul vine după o perioadă de revenire, iar în ultimeledouă săptămâni a temperat din ritmul de creştere. În perioadaurmătoare mă aştept la scăderi şi pe extern, dar nu la cevasemnificativ", a încheiat Aldea.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia titlurilor bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV),care au închis în scădere pentru a doua zi consecutiv.
  • Evoluţia acţiunilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), pefondul revenirii pe creştere a preţului la ţiţei.
  • Evoluţia titlurilor companiilor de construcţii utilitare DaforaMediaş (DAFR) şi Condmag Braşov (COMI), care continuă săînregistreze pierderi, accentuând ritmul de scădere.
  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care se păstreazăpe minus, dar care reduc din ritmul de scădere înregistrând oconsolidare la nivelurile actuale.
  • Evoluţia titlurilor societăţii de intermediere Broker Cluj(BRK), care ieri au revenit pe scădere, cu o corecţie peste mediasectorului financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO