Burse - Fonduri mutuale

Bursa creşte cu 6% în ianuarie, cel mai bun nivel din ultimii patru ani

Bursa creşte cu 6% în ianuarie, cel mai bun nivel din...

Autor: Liviu Popescu

02.02.2017, 00:08 615

►Schimbările politice proaspete pot avea însă impact asupra pieţei de capital ►„Deciziile guvernului pot induce un sentiment negativ în rândul investitorilor“ ►Ieri, BET-ul deschisese în scădere cu 0,9%.

Indicele BET, indicatorul de re­ferinţă pentru bursa de la Bu­cureşti, a închis luna ia­nua­rie la peste 7.500 de punc­te, în creştere cu 6% fa­ţă de ultima şedinţă din anul 2016, şi a înregistrat astfel cel mai bun ritm de creştere pentru o primă lu­nă a anului din 2013 încoace. În 2013, indicele BET avansa cu 6,4%.

Evoluţia din prima lună din 2017 a fost determinată în mare par­­te de conjuctura externă favo­ra­bilă dată de politicile expansioniste ale noii administraţii din SUA, cea mai mare economie la nivel mon­dial. Pe plan intern, evoluţia indi­ce­lui a fost influenţată de iarna ge­roa­să care a determinat creşterea ce­re­rii pentru energie electrică şi gaze naturale.

Bursa românească este cunos­cu­tă drept una a energiei având un nu­măr de şase companii energetice şi de utilităţi în compoziţia indicelui de referinţă BET.

Decizia guvernului Grindeanu de a majora de la 50% la 90% rata de distribuţie a profitului spre divi­den­de şi-a pus amprenta pe bursă în con­diţiile în care acţiunile com­pa­ni­ei de stat Transgaz atinseseră chiar maximul istoric. Din indicele BET, cea mai mare creştere de la înce­pu­tul anului este în cazul ac­ţiu­nilor Nu­clearelectrica, de 25%, iar la po­lul opus, cele ale BRD, minus 3,3%.

Însă tot evenimentele de pe plan politic, determinate de unele de­cizii ale noului guvern, pot influ­en­ţa evoluţia bursei de valori pe ur­mă­toarele luni, avertizează un analist.

„Consecinţele deciziilor guvernului pot avea un impact mai mare pe termen mediu pentru că pot induce un sentiment negativ în rândul investitorilor străini“, consideră Nicu Grigoraş, director de tranzacţionare la Intercapital.

Rulajul de tranzacţionare în ianuarie a fost de 710 mil. lei, mai mare cu 12% faţă de aceeaşi lună din 2016.

În deschiderea şedinţei bursiere de ieri, corecţiile au fost mai ample la deschiderea pieţei când indicele BET a atins un minim de 7.452 puncte, în scadere cu 0,87% faţă de şedinţa precedentă. Până la ora 15:00, scăderea indicelui BET s-a mai diminuat fiind de 0,25%. Impactul mai mare a fost pe cursul de schimb, leul depreciindu-se cu 0,45% în faţa euro. BNR cotase ieri un euro la 4,52 lei, în timp ce dolarul american s-a depreciat cu 33% la 4,19 lei.

În luna ianuarie din 2017, indicele bursier de referinţă pentru piaţa românească a crescut cu 6% pe fondul raliului din pieţele internaţionale determinat de politicile expansioniste ale noii administraţii din SUA, care promite investiţii mari in infrastructură, al iernii geroase din Europa şi implicit România, care a adus la cerere mai mare de energie electrică pentru populaţie, iar cel mai recent eveniment a fost decizia guvernului Grindeanu de majorare a ratei distribuţie din profit spre dividende.

Cel mai mare impact pe bursă al deciziei guvernului s-a observat în cazul acţiunilor Transgaz (TGN) care au atins vineri preţul de 320 de lei, un maxim istoric atunci. Marţi însă acţiunile se tranzacţionau la un preţ chiar mai mare, de 323 de lei, plus 0,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO