Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti va reduce comisioanele de tranzacţionare începând cu 1 octombrie

Bursa de la Bucureşti va reduce comisioanele de...

Autor: Ioana Tudor

09.09.2014, 10:45 725

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va reduce de la 1 octombrie comisioanele practicate pentru tranzacţiile realizate pe piaţa reglementată, pe piaţa RASDAQ, pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS) şi pe secţiunea Nelistate.

Decizia de reducere a comisioanelor este menită să încurajeze activitatea de tranzacţionare a participanţilor şi investitorilor pe bursă şi va contribui la dezvoltarea pieţei locale de capital, se arată într-un comunicat al BVB.

Iniţiativa BVB urmează deciziei Autoritarii de Supraveghere Financiara (ASF) de a reduce comisioanele aplicate pe partea de cumpărare a unei tranzacţii.

Astfel, pentru tranzacţiile cu acţiuni, drepturi şi unităţi de fond, comisionul de tranzacţionare aplicat pentru cumpărare va scădea la 0,04% din valoarea tranzacţiei, nivel cu peste 11% mai mic decât în prezent, iar comisionul perceput pentru vânzare va fi redus cu aproape 15%, de la 0,117% la 0,1%.

Costul total de tranzacţionare de 0,1% (comision ASF - 0,06% şi comision BVB - 0,04%) va fi cu 20% mai mic decât cel din prezent pentru cumpărare, şi cu aproape 15% mai mic decât în prezent pe partea de vânzare (comision perceput doar de BVB).

Comisioanele de tranzacţionare aplicate pieţelor Deal se menţin nemodificate.

În cazul tranzacţiilor cu ETF-uri şi produse structurate, BVB va percepe un comision de 0,04% la cumpărare, cu 20% mai puţin decât în prezent (0,05%). Comisionul aplicat la vânzare va scădea cu aproape 17%, de la 0,12% la 0,1%. Aşadar, costul total de tranzacţionare (ASF şi BVB) va fi de 0,1% la cumpărare şi de 0,1% la vânzare.

„Comisioanele pentru produsele structurate care au drept activ suport instrumente financiare cu venit fix sau pentru OPCVM tranzacţionabile (ETF) care investesc în instrumente financiare cu venit fix rămân nemodificate, acestea fiind deja reduse faţă de cele standard”, se arată în comunicat.

Pentru market makeri şi furnizori de lichiditate, BVB va percepe un comision de 0,02% la cumpărare, cu 33% mai puţin decât în prezent. La vânzare, comisionul va fi de 0,06%, în scădere cu 25% faţă de nivelul actual. Costul total de tranzacţionare în acest caz va fi de 0,06% atât pentru cumpărare, cât şi pentru vânzare.

Market makerii înregistraţi pentru ATS Internaţional vor primi pentru fiecare tranzacţie de cumpărare 0,08%, iar pentru fiecare tranzacţie de vânzare vor primi 0,02%, la fel ca în prezent.

BVB va reduce şi comisioanele de tranzacţionare pentru obligaţiuni şi titluri de stat, cu excepţia comisioanelor pentru titlurile de stat dedicate investitorilor de retail, care au fost reduse faţă de comisionul standard, şi a comisioanelor aplicate pentru pieţele de ofertă, care vor rămâne nemodificate.

Astfel, comisionul aplicat pentru tranzacţiile cu obligaţiuni va scădea cu aproape 54%, de la 0,0216%

la 0,01%, atât la cumpărare, cât şi la vânzare.

Pentru tranzacţiile cu titluri de stat va fi aplicat acelaşi comision indiferent de valoarea tranzacţiei. Comisionul practicat la cumpărare va fi de 0,0004% din valoarea tranzacţiei, respectiv între 1 leu şi 10 lei/tranzacţie.  

În ceea ce priveşte comisioanele de tranzacţionare care vor fi aplicate market makerilor, indiferent de valoarea tranzacţiei, BVB va percepe un comision de 0,0002% din valoarea acesteia, însă nu mai puţin de 1 leu/tranzacţie şi nu mai mult de 5 lei/tranzacţie, atât pentru cumpărare, cât şi pentru vânzare, potrivit comunicatului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO