Burse - Fonduri mutuale

Bursa e legata de pietele externe si doar SIF-urile pot rupe ritmul

Bursa e legata de pietele externe si doar SIF-urile pot rupe ritmul
02.05.2010, 23:08 25

Bursa locala a inregistrat in luna aprilie prima corectie dinacest an la nivelul indicilor, dupa trei luni de crestericonsecutive, iar piata a ajuns intr-un moment de cumpana, evolutiacrizei din Grecia si reluarea discutiilor privind pragul la SIF-uri putand determina directia pentru perioadaurmatoare.

Printre cele mai mari scaderi din aprilie le-au inregistratSIF-urile, indicele BET-FI pierzand aproape 8,5% si inchizand lunasub pragul de 30.000 de puncte. SIF Moldova (SIF2), SIFTransilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4) se afla in top 10scaderi din aprilie, cu corectii de 12%, 11,1% si respectiv 9,9%fata de sfarsitul lunii martie.

"Nu este intamplator ca SIF-urile au inregistrat cea mai marecorectie din piata, in conditiile in care, pe fondul asteptarilorcu privire la propunerea de majorare a pragului de detinere, ausupraperformant in primele trei luni ale anului. Mai mult, aubeneficiat de un plus de atentie si de pe urma anuntului SIFOltenia de majorare a dividendelor", a explicat Mihai Chisu, brokerla societatea de intermediere IFB Finwest.

Cele mai mari scaderi din aprilie le-au inregistrat titlurileUztel Ploiesti (UZT) si Vrancart Adjud (VNC), de 23,2% si respectiv20,7%, pe rulaje modeste insa. Petrom (SNP) si BRD, cele mai maricompanii locale listate, au pierdut in aprilie 5,5%, respectiv 7%,in timp ce actiunile bancii austriece Erste au urcat cu 11%.

"Nu este exclus sa vedem iar cresteri pe piata locala, inconditiile in care nu s-a definit un trend descendent. Bursa aevoluat in aprilie in echilibru intre pesimisti si optimisti, chiardaca s-au inregistrat corectii. Cred ca Bursa va continua la fel siluna aceasta. Atat optimistii, cat si pesimistii sunt insa din cein ce mai atenti la stirile externe, care incep sa comparescenariul tarilor supraindatorate cu falimentul Lehman Brothers", aadaugat Chisu.

Pe de alta parte, titlurile mici au continuat sa inregistrezecresteri peste media pietei in aprilie, cea mai mare apreciere dinpiata fiind consemnata de titlurile Siretul Pascani (SRT), care auurcat cu peste 34%, urmate de aprecierile Petrolexportimport (PEI)si Contor Group (CGC), de 28,3% si respectiv 24,1% fata dereferinta.

"Singurele stiri care ar putea duce la o decorelare fata depietele externe ar fi reluarea discutiilor referitoare la majorareapraglui de detinere pe SIF-uri, ceea ce va insemna o reluare atranzactiilor speculative pe societatile financiare, si eventual oimbunatatire a ratingului de tara, care nu cred ca se va intamplainsa. Astfel, piata locala va evolua din ce in ce mai stranscorelat cu externul", a continuat Chisu.

In aprilie, principalii indici europeni au inregistrat, deasemenea, scaderi, cea mai mare corectie fiind consemnata deindicele francez CAC 40, care a pierdut aproape 4% fata dereferinta. Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri locale,a coborat in aprilie cu 3,98%.

In aceasta luna, companiile locale vor incepe raportarilefinanciare trimestriale, cu toate acestea, brokerii apreciaza cainvestitorii nu vor acorda o prea mare atentie acestora, iarcompaniilor vor beneficia doar de un impact de moment. "Piatalocala nu este atat de influentata de rezultatele financiareraportate de companii. Acestea vor beneficia doar de un plus deatentie in cazul in care raporteaza rezultate in crestere", a maispus Chisu.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor SIF Oltenia (SIF5), care revin latranzactionare dupa AGA in care s-a aprobat acordarea unui dividendde 0,15 lei/actiune.
  • Evolutia actiunilor Conpet Ploiesti (COTE), dupa ce actionariiau aprobat un dividend de 2,19 lei/unitate, la jumatate fata de celdin 2008.
  • Evolutia titlurilor OMV Petrom (SNP), dupa ce compania a facutpublic bugetul de venituri si cheltuieli, in care estimeaza odublare a profitului in 2010.
  • Evolutia actiunilor SIF Moldova (SIF2), dupa ce actionarii auaprobat majorarea dividendului la 0,06 lei/unitate.
  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), dupa ce companiaa raportat rezultate in crestere in primul trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO