Burse - Fonduri mutuale

Bursa este lovita din toate partile. Brokerii vorbesc de al doilea val de criza

Bursa este lovita din toate partile. Brokerii vorbesc de al doilea val de criza
09.05.2010, 23:25 35

Panica de pe bursele externe legata de ajustarea deficitelorstatelor europene, dublata de anuntul privind diminuareacheltuielilor in sistemul bugetar prin taierea salariilor sipensiilor, a dat o lovitura puternica bursei locale, care a pierdutnumai in ultima saptamana aproape tot avansul inregistrat de lainceputul anului.
Cea mai mare corectie a fost consemnata de societatile financiare,grupate sub BET-FI, care au coborat cu aproape 17%. Corectia pieteinu ii surprinde insa pe brokeri, care se asteptau la o scadere aBursei.
Ritmul cu care piata s-a corectat a dus insa la aparitia panicii inpiata, brokerii fiind de parere ca la nivel de perceptie, bursalocala se afla in fata unui al doilea val de criza, in conditiilein care temerile investitorilor s-au amplificat puternic in aceastaperioada.
Cele mai mari scaderi de pe maximele atinse la inceputul luniiaprilie le-au inregistrat actiunile Alumil Rom Industry (ALU), careau pierdut aproape 45%. De altfel, pe piata locala alte sasetitluri au inregistrat scaderi de peste 40% in acelasiinterval.
"Ceea ce m-a mirat la scaderile de pe Bursa a fost modul in careinvestitorii au trecut de la euforie la discretie extrem de rapid.Pe fondul temerilor tot mai mari, reperele investitorilor s-auschimbat radical, si daca acum o luna se uitau la cat mai autitlurile pana la maxime si cumparau, acum investitorii se uita ladiferenta pana la minime. Ultimele doua sedinte au fost in mod certdominate de panica", a explicat Mihai Chisu, broker in cadrulsocietatii de intermediere IFB Finwest.
Nici stirile interne, precum cele de nemajorarea a taxelor, nu audus la o reactie pozitiva din partea investitorilor. "La nivel deperceptie putem vorbi despre un al doilea val de criza. Temerileinvestitorilor se contureaza pe fondul incertitudinilor cu privirela evolutiile externe si nici stirile interne, precum nemajorareacotei unice sau a TVA nu aduc reactii pozitive in piata", a maispus Chisu.
Scaderile recente vin dupa ce in intervalul martie 2009 - martie2010, bursa locala a inregistrat o dublare a preturilor.
"Venim dupa o crestere de peste un an pe bursa astfel incat nutrebuie sa fie ceva neasteptat ca acum vedem o scadere in piata.Poate surprinde intervalul extrem de scurt in care am inregistratcorectia, dar o astfel de evolutie trebuia luata in calcul. Nuexclud ca scaderile sa continue pe piata locala", a declarat RazvanPasol, directorul general al Intercapital Invest. Si Ioana Tanase,directorul societatii de intermediere EFG Securities, se astepta lao corectie pe piata locala. "Faptul ca am inregistrat o corectieatat de mare nu este de mirare in conditiile in care si crestereabursei s-a realizat in ultima vreme la fel de nejustificat.Investitorii prefera sa marcheze profit, oricat de mic, cat despreinvestitori de portofolii sau pe termen lung prezenti pe piatalocala nu poate fi vorba", a declarat Tanase.
Desi laudata de analistii economici, masura de reducere acheltuielilor bugetare anuntata de Guvern nu a avut o reactiepozitiva pe bursa, in conditiile in care investitorii asteaptamasuri concrete de aplicare a deciziei, spun brokerii.
"Bursa nu a reactionat la anuntul masurii de reducere acheltuielilor bugetare, pentru ca investitorii asteapta rezultateconcrete. Cu toate acestea, masura de reducere a cheltuielilor estemai buna pentru companiile de pe Bursa decat majorarea taxelor,masura care ar fi sufocat economia", a adaugat Pasol.
Masura de reducere a cheltuielilor bugetare pare sa fie cea cu celmai redus efect pentru bursa, in conditiile in care impactul esteunul indirect, de reducere a consumului din partea populatieibugetare, considera analistii.
"Era mai dramatic daca Guvernul opta pentru cresterea cotei unicesi majorarea TVA. O astfel de masura ar fi avut efecte imediate simai urate asupra bursei, in special prin alungarea investitorilorstraini de pe piata locala", a explicat Tanase.
Brokerii apreciaza ca cel mai mare impact pentru piata locala o auprincipalele piete externe si in special pietele europene, care inaceeasi perioada au inregistrat corectii de peste 10%. Corectiiledin regiune s-au inregistrat in conditiile in care temerile dinzona euro, cu privire la incapacitatea de plata a unor state, s-auamplificat.
"Vedem tot felul de probleme ale statelor din Uniunea Europeanacare par sa se acutizeze, in special in ceea ce priveste crestereadeficitelor si o eventuala incapacitate de plata. Astfel de stiriamplifica incertitudinile investitorilor straini. Pe termen mediusi lung ma astept fie la o continuare a corectiilor, fie in cel maibun caz la o stagnare a preturilor", a mai spus Pasol.
Indicele american, Dow Jones a pierdut in acelasi interval peste5,7 procente, iar in sedinta de vineri, indicatorul a consemnat ocorectie intra-day chiar si de 10%, ulterior corectia fiindconsiderata o eroare a sistemului de tranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO