Burse - Fonduri mutuale

Bursa incearca sa se stabilizeze

15.04.2005, 19:59 10

Informatiile pozitive venite in ultima perioada nu au urcat pe moment piata, ieri toti indicii bursieri care urmaresc companiile listate la Bursa inregistrand pierderi. BET a coborat cu 1,7%, in timp ce BET-FI, dupa saltul de 7%, a revenit inapoi cu 4%.

Brokerii spun ca totusi stirile bune pentru piata de capital, legate de noua modalitate de impozitare a castigurilor de capital si de semnarea tratatului de aderare a Romaniei la UE, au reusit sa opreasca presiunea de la vanzare care s-a facut simtita in saptamanile anterioare. Astfel, daca in ianuarie si februarie cumparatorii au fost mai activi pe piata, pentru ca luna urmatoare si la inceputul lui aprilie piata sa fie dominata de vanzatori, in aceasta perioada raportul dintre cerere si oferta manifesta o tendinta de echilibrare, afirma brokerii.

"E clar ca acele informatii pozitive au determinat oprirea scaderilor puternice inregistrate in martie si la inceputul lunii aprilie, determinate mai ales de vanzarile investitorilor romani. Piata e dominata in aceste momente de asteptare, volumele in scadere aratand totodata ca fondurile de investitii nu-si fac puternic simtita prezenta pe piata in aceste momente. Pentru perioada imediat urmatoare, piata se va stabiliza in jurul nivelurilor de pret actuale, tonul cresterii urmand sa fie dat tot de fondurile de investitii straine", a comentat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

Dupa aprecierile de aproape 7% din sedinta precedenta, SIF-urile au pierdut ieri in medie 4%. Brokerii spun ca desi cresterea de miercuri a acestor actiuni a fost si de natura speculativa, totusi informatiile privind posibila ridicare a pragului de detinere la 5% au avut o influenta pozitiva, actiunile SIF fiind cotate, chiar si dupa scaderile de ieri, in general la preturi mai ridicate fata de cotatiile inregistrate dupa revenirea pietei consemnata in prima saptamana din aprilie.

Actiunile SIF Oltenia au fost cele mai tranzactionate titluri, cu transferuri in valoare de 46,3 mld. lei (1,2 mil. euro). Titlurile societatii au fost cotate la inchidere la 12.900 lei/actiune, dupa ce, pe parcursul sedintei, pretul urcase pana intr-un maxim de 13.900 lei/actiune. Tranzactiile cu SIF-uri au dominat din nou piata, Banat-Crisana si Moldova ocupand urmatoarele doua locuri, dupa Oltenia, in topul celor mai ridicate rulaje.

Valoarea tranzactiilor de la Bursa a fost in scadere fata de sedinta precedenta, transferurile cu actiunile listate insumand 193,1 mld. lei (5,3 mil. euro).

Dintre companiile mai mari, singura care a reusit sa inregistreze o apreciere a fost Turbomecanica, care a castigat 0,8%. Actiunile companiei au inchis la 121.000 lei/actiune, cu aceste titluri realizandu-se tranzactii de 1,9 mld. lei ( aproximativ 52.000 de euro).

Actiunile Petrom si cele ale Rompetrol Rafinare au inregistrat scaderi usoare, tranzactiile nefiind ridicate in nici unul din cele doua cazuri.

Actiunile Broker au mai suferit o cadere importanta, de peste 5%, inchizand la 26.400 lei/actiune. Nici lichiditatea acestor titluri nu a fost ridicata, in conditiile unui rulaj de 1,8 mld. lei (circa 52.000 de euro).



Piata RASDAQ

Sedinta de tranzactionare de ieri de pe RASDAQ a adus in centrul atentiei actiunile societatii Albalact, care au facut obiectul unor transferuri in valoare de peste 5,1 miliarde de lei (142.000 de euro).

Prin intermediul celor 15 tranzactii cu titluri Albalact s-au transferat peste 280.000 de actiuni, reprezentand 1,3% din capitalul social al producatorului de lactate din Alba Iulia. Pretul de tranzactionare a inregistrat variatii semnificative, intre un minim de 17.800 lei/actiune si un maxim de 20.000 lei/actiune. Pretul mediu de tranzactionare a fost de 18.074 lei/actiune, inregistrand o crestere de 0,4% comparativ cu sedinta anterioara.

Albalact are ca obiect de activitate fabricarea produselor lactate si a branzeturilor. Principalii actionari ai societatii din Alba Iulia sunt Petru Ciurtin, cu 50,9% din actiuni, si Petru Raul Ciurtin, care detine circa 14% din actiuni.

Printre cele mai tranzactionate titluri s-au aflat ieri si actiunile producatorului de ulei Argus Constanta, care au realizat un rulaj de 2,3 miliarde de lei (63.000 de euro). Pretul de tranzactionare al titlurilor Argus a fost cuprins intre 37.200 lei/actiune si 40.000 lei/actiune, inchizand sedinta la 38.000 lei/actiune, cotatie neschimbata fata de sedinta precedenta.

Tranzactiile realizate cu actiunile companiei hoteliere Intercontinental s-au apropiat de 1,3 miliarde de lei (35.500 de euro). Pretul de tranzactionare a fost, ca si in cadrul tranzactiei speciale de miercuri, de 620 lei/actiune.

La categoria I, actiunile Braiconf Braila au facut obiectul unor tranzactii in valoare de peste 1,7 miliarde de lei (47.000 de euro). Pretul de tranzactionare a continuat tendinta de revenire, atingand un maxim de 67.500 lei/actiune si inchizand la 64.500 lei/actiune, in crestere cu 0,8% fata de sedinta precedenta.

Actiunile operatorului portuar Socep Constanta s-au mentinut ieri la o lichiditate scazuta, cu transferuri mai mici de 0,7 miliarde de lei (19.000 de euro). Pretul de tranzactionare a inregistrat o usoara crestere, inchizand la 3.170 lei/actiune, cu aproape 1% mai mult decat la sfarsitul sedintei anterioare.

La categoria a II-a, s-a inregistrat din nou o lichiditate foarte scazuta, cel mai tranzactionat emitent fiind Elpreco Craiova, cu un rulaj de 400 de milioane de lei (11.000 de euro).

Pretul de inchidere al actiunilor Elpreco a fost de 600.000 lei/actiune, in crestere cu 3,1% fata de ziua precedenta.

Indicele RASDAQ-C, care urmareste evolutia tuturor societatilor listate pe RASDAQ, a inregistrat ieri o noua depreciere, de 1,2%. catalin.ciocan@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO