Burse - Fonduri mutuale

Bursa îşi continuă raliul, brokerii spun că optimismul se menţine

 Bursa îşi continuă raliul, brokerii spun că optimismul se menţine

Autor: Stefan Musgociu

12.01.2011, 23:55 39

Bursa a crescut şi miercuri, cu 1,63%, pentru a cincea şedinţăconsecutiv, într-o piaţă în care atenţia investitorilor a fostaxată cu precădere pe acţiunile companiilor din sectorul financiar,care au consemnat cele mai mari rulaje.

Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj RombellSecurities Adrian Tod crede că temperarea ritmului ascendent a fostdeterminată de unii investitori care au început să marcheze dinprofitul înregistrat în şedinţele anterioare.

"Piaţa a continuat aprecierile, în ton cu creşterile de pepieţele externe, chiar dacă au început şi marcările de profit. Deşivolumele de acţiuni tranzacţionate nu au mai fost la fel deridicate precum în şedinţele precedente, optimismul investitorilorde la începutul anului se menţine", a declarat Tod. El a adăugat căpercepţia mai bună a investitorilor faţă de România este vizibilăşi pe piaţa interbancară, unde cursul de schimb leu/euro s-aapreciat vizibil în acest an.

În prima parte a şedinţei de miercuri, în piaţă au fost câtevamomente în care ordinele de vânzare au depăşit cererea şi au dus lao încetinire a ritmului ascendent. Temperarea a fost mai vizibilăîn cazul acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare(SIF), iar brokerii cred că această evoluţie a fost determinată deunele marcări de profit de către speculatori.

Ulterior, piaţa şi-a accelerat creşterea, fiind influenţată deevoluţia burselor externe. Ritmul ascendent s-a accelerat spreînchiderea şedinţei, când şi bursele vest-europene şi-au amplificatcreşterile.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în mediecu 1,24%, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţiifinanciare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 1,54% peste nivelul dela finalul şedinţei de marţi. Linia pieţei a fost urmată şi deacţiunile companiilor din sectorul energetic, într-un ritm mailent, astfel că indicele BET-NG a crescut cu 0,8%.

Operaţiunile cu acţiuni au însumat 21,2 milioane lei (4,9milioane euro), sumă cu 31% mai redusă decât lichiditatea de marţi,de 30,9 milioane lei (7,2 milioane euro). Rulajul din şedinţaanterioară a fost susţinut însă în proporţie de 44% de tranzacţiispeciale cu acţiuni OMV Petrom (SNP) şi BRD (BRD).

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) şi SIF Oltenia (SIF5) s-auclasat pe primele poziţii în topul rulajelor, cu tranzacţii de câte3,3 milioane lei, şi au asigurat 32% din lichiditatea pieţeiacţiunilor. Cea mai recentă operaţiune cu titlurile băncii a fostefectuată la 1,415 lei, preţ în creştere cu 1,73%, iar acţiunileSIF Oltenia au avansat cu 2,25%, la 1,363 lei.

Unii investitori au realizat şi tranzacţii cu titluri de stat,produse structurate, unităţi de fond şi contracte futures învaloare cumulată de

2,2 milioane lei (534.000 de euro). Astfel, lichiditatea totalăa BVB a fost de 23,4 milioane lei (5,5 milioane euro).

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn creştere cu până la 1,6%, linia fiind urmată şi de majoritateapieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu maximum1,2%. Bursa din Rusia consemna cel mai accelerat ritm ascendent, de3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO