Burse - Fonduri mutuale

Bursa rezistă pe fondul aşteptării deciziei FMI pentru împrumut

Bursa rezistă pe fondul aşteptării deciziei FMI pentru împrumut
01.07.2010, 23:06 26

Bursa locală a închis şedinţa de ieri pe plus, după ce în ceamai mare parte a zilei a evoluat în scădere, însă a înregistratvariaţii reduse. Cea mai mare apreciere din piaţă a fost consemnatăde titlurile societăţilor financiare, grupate sub BET-FI, care auurcat cu puţin peste 1,2% faţă de referinţă. În top au urmataprecierile sectorului energetic, redat de indicele BET-NG, cu unavans de 0,9%, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piaţă, a închis puţin peste zero, cu unavans de 0,01% faţă de referinţă.

Valoarea tranzacţiilor de ieri a fost însă extrem de redusă, dedoar 2,6 mil. euro, unul dintre cele mai mici rulaje de laînceputul anului, reducerea rulajelor în piaţă fiind pusă de cătreborkeri pe seama interesului scăzut din această perioadă şi aaşteptării investitorilor cu privire la accesarea următoarei tranşea împrumutului acordat de FMI.

"Practic, lichiditatea redusă de astăzi (ieri - n. red.) aratăcă investitorii aşteaptă decizia FMI, care s-ar putea să vină lasfârşitul săptămânii, şi nu riscă foarte mult în această perioadă.După această decizie, cred că atât lichiditatea, cât şivolatilitatea în piaţă vor creşte", a declarat Cătălin Miron,director de tranzacţionare în cadrul societăţii de intermediereIeba Trust.

La categoria SIF-uri, cea mai mare apreciere a fost consemnatăde titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au avansat cu puţinpeste 2%, depăşind pragul de 1 leu/unitate. În top au urmatcreşterile SIF Transilvania (TLV), de 1,5% şi SIF Moldova (SIF2),cu o creştere de aproape 1,1% faţă de referinţă.

Cel mai mare rulaj la această categorie şi din piaţă chiar l-auînregistrat acţiunile SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu aproape0,9% faţă de cotaţia de miercuri.

"Este o perioadă de aşteptare şi de diminuare a riscului. Încondiţiile în care cotaţiile sunt foarte aproape de minime,investitorii aşteaptă să vadă în ce direcţie o ia bursa. Parteabună este că bursa rezistă la aceste niveluri", a mai adăugatMiron.

Titlurile bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV) au redus dinvolatilitatea mare de la începutul săptămânii, ieri acţiunileînregistrând variaţii cuprinse între zero pe acţiunile BRD şi minus0,7% pe titlurile TLV. Şi acţiunile Broker Cluj (BR) au redus dinritmul de scădere de la începutul săptămânii, ieri acţiunilesocietăţii de intermediere coborând cu 1,5% faţă de cotaţia demiercuri.

"Sunt două scenarii pe termen scurt după care bursa poateevolua. Scenariul pozitiv implică o decizie favorabilă din parteaFMI, care se va traduce în piaţă prin reluarea creşterilor şi poateo uşoară decorelare faţă de pieţele externe. Scenariul negativimplică apariţia unor corecţii în piaţă, dar cred că doarinvestitorii de retail vor ieşi la vânzare. Nu vom vedea o creşterea presiunii la vânzare din partea investitorilor instituţionali", acontinuat Miron.

Pe extern, principalele pieţe europene înregistrau ieri spreînchidere în principal corecţii, cea mai mare scădere din regiunefiind consemnată de indicele francez CAC 40, care cobora cu peste1,5% faţă de referinţă.

"Pe vară, cred că interesul va scădea. Mai ales în condiţiileactuale de piaţă, tendinţă care se observă şi pe pieţele externe,unde vedem, de asemenea, o reducere a rulajelor", a încheiatMiron.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia societăţilor financiare de investiţii (SIF-uri), careieri au continuat avansul, cu o apreciere de 1,2% pe indiceleBET-FI.
  • Evoluţia titlurilor bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV),care reduc din ritmul de scădere, iar acţiunile BRD au revenitchiar pe plus.
  • Evoluţia societăţilor din sectorul construcţiilor utilitare, înspecial acţiunile Condmag Braşov (COMI), care accentuează scăderiledin ultima perioadă.
  • Evoluţia titlurilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), carea convocat adunarea generală pentru aprobarea separării unei părţidin patrimoniul companiei.
  • Evoluţia principalelor pieţe europene, care ieri au continuatscăderile de la începutul săptămânii, accentuând ritmul dedepreciere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO