Burse - Fonduri mutuale

Bursa risca corectii din cauza lipsei speculatorilor si a pietelor externe

Bursa risca corectii din cauza lipsei speculatorilor si a pietelor externe
19.10.2009, 23:25 19

Bursa locala a inchis sedinta de ieri in crestere, majoritateaindicilor marcand aprecieri de aproape 3% pe BET, cea mai micacrestere fiind consemnata de indicele societatilor financiare, carea urcat cu 1,3% fata de referinta. Rulajul pietei s-a ridicat ladoar 3,2 mil. euro, pe un volum de tranzactionare care a depasit 36de milioane de actiuni.

Inciuda cresterilor de ieri, brokerii sunt de parere ca interesul pepiata locala este in scadere, iar tendinta de epuizare acresterilor pe pietele internationale, precum si lipsaspeculatorilor din ultima perioada pe piata de la Bucuresti arputea schimba directia pietei locale.

"Sedinta de azi (ieri - n.a.) a fost una extrem de putinlichida, iar acest fapt se datoreaza in principal lipseispeculatorilor. Lipsa speculatorilor, corelata cu tendinta deepuizare a cresterilor pe piatele internationale, care au atins noimaxime in ultima perioada, ar putea schimba directia pietei locale.Daca nu se confirma entuziasmul pe pietele externe, cred ca piatalocala va intra intr-o zona de distributie. Vom vedea deprecieriaccentuate si de incertitudinea politica din aceasta perioada", aexplicat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii deintermediere Intercapital Invest.

Societatile financiare au inregistrat ieri aprecieri moderate,de maxim 1,9% pe titlurile SIF Moldova (SIF2), in vreme ceactiunile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Muntenia (SIF4) au urcat cu1,7% si respectiv 1,4% fata de referinta. Actiunile SIFBanat-Crisana (SIF1) au inchis in scadere cu 0,9%. Actiunilebancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 1,6% sirespectiv 4,1% fata de referinta.

"Nu cred ca vom vedea o decorelare a pietei locale fata de celeinternatioanle, pe fondul publicarii rezultatelor trimestriale.Rezultatele vor avea un impact aproape zero asupra evolutieibursiere. In orice caz se observa o decuplare intre intern siextern la modul ca pietele internationale au urcat cu cel putin 10%mai mult ca noi in aceasta perioada. In cel mai bun scenariu, dacaoptimismul se confirma pe pietele internationale, ma astept la orepetare a maximelor pe piata interna", a adaugat Lupsan.

In sectorul energetic titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) auurcat cel mai mult, cu 5,4% fata de referinta, urmate de apreciereaactiunilor Petrom (SNP), de 4,4%, in timpce actiunile companiei de utilitati Transgaz (TGN) au avansat cu1%. Titlurile Transelectrica (TEL) au pierdut 1,6% fata dereferinta. Indicele de profil BET-NG a urcat cu 2,9% fata dereferinta, la nivelul de 622 de puncte.

"Trebuie sa asteptam sa vedem cum evolueaza pieteleinternationale. Daca in urmatoarele cinci-zece sedinte vedem incontinuare cresteri pe extern, chiar si moderate, piata localapoate rezista la aceste niveluri sau chiar urca incet", a incheiatLupsan.

Principalele piete europene inregistrau ieri spre inchidereaprecieri de maxim 1,3% pe indicele paneuropean Euro Stoxx 50.Indicele american Dow Jones deschidea sedinta de ieri in urcare, cuun avans de aproape 0,2% fata de referinta.

De urmarit astazi

  • Evolutia principalelor piete internationale, care continuaaprecierile, insa reduc din ritmul de crestere.
  • Evolutia companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) siPetrom (SNP), pe fondul cresterii pretului la petrol.
  • Evolutia companiilor mai putin lichide, precum Impact (IMP) sauCompa (CMP), care inregistreaza cresteri sustinute.
  • Evolutia pietei americane, care a deschis sedinta de ieri inurcare pe fondul asteptarilor pozitive cu privire la rezultateletrimestriale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO