Burse - Fonduri mutuale

Bursa romaneasca, a cincea din lume in ultimii zece ani

Bursa romaneasca, a cincea din lume in ultimii zece ani
03.01.2010, 23:00 18

Indicele bursier romanesc BET a inregistrat in ultimii zece anio crestere de peste 530%, in dolari, ocupand astfel pozitia acincea in topul cresterilor bursiere la nivel mondial, potrivitunei statistici realizate de revista americana Businessweek incolaborare cu Bloomberg.

Primele zece pozitii din top sunt ocupate preponderent depietele emergente, cea mai mare crestere fiind de altfelinregistrata de indicatorul ucrainean PFTS, cu un avans de peste900%. Alte piete europene prezente in top sunt cea rusa, cu ocrestere de aproape 700%, cea slovaca, cu un avans in aceastaperioada de peste 440%, precum si pietele ceha si estoniana, cucresteri de peste 350% fiecare. In top sunt prezente si piete maiexotice, precum cea din Qatar, cu o apreciere de peste 430%, dar sipiete mari emergente, precum cea din Brazilia.

Tendinta investitorilor de a se retrage de pe pietele maturepentru a investi pe pietele emergente in cautare de randamente multmai ridicate s-a resimtit in special la nivelul evolutiilorbursiere, in topul scaderilor fiind prezente bursele dezvoltate dinStatele Unite, Marea Britanie si Japonia.

Cea mai mare scadere bursiera din ultimii zece ani ainregistrat-o insa Grecia, cu o corectie de peste 40%, urmataindeaproape de piata japoneza, redata de indicele Nikkei, care acoborat in aceasta perioada cu 38%.

Indicele american S&P 500 a inregistrat o corectie de 23%,fiind a patra cea mai mare scadere din intervalul analizat,corectie similara cu cea a indicatorului britanic FTSE 100. Topulscaderilor este incheiat de indicele francez CAC 40, care inultimii zece ani a pierdut 6%.

Topul a fost realizat prin conversia monedelor locale in monedaamericana, data de referinta fiind decembrie 1999.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO