Burse - Fonduri mutuale

Bursa scade, SIF-urile stau

17.08.2004, 00:00 22

Actiunile SIF au castigat ieri in medie 0,3%, majoritatea actiunilor celorlalte companii tranzactionate incheind sedinta la preturi inferioare celor de vineri.
Brokerii spun ca evolutia SIF -urilor de ieri nu a fost influentata de informatiile privind proiectul de instructiune al CNVM catre stabilestye ca actionarii SIF trebuie sa discute daca vor modifica sau nu pragul maxim de detinere. "Eu nu as vorbi despre un trend ascendent la SIF - uri, ci mai mult despre o stabilitate. Piata nu a fost influentata cu nimic de noile informatii legate de proiectul CNVM, investitorii fiind deja obisnuiti cu acest "joc" cu pragul de detinere. Daca piata era pe un trend ascendent, poate am fi asistat la unele speculatii puternice pe actiunile SIF, dar in conditiile in care investitorii sunt tot in vacanta, cine sa speculeze ?" a comentat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest. Valoarea totala a tranzactiilor derulate la Bursa s-a situat la un nivel redus, in tendinta de altfel a ultimei perioade, lichiditatea fiind mai slaba comparativ cu sedinta precedenta, in conditiile in care operatiunile de ieri au insumat 36,3 miliarde lei. Potrivit brokerilor, este greu de spus daca actionarii SIF, aici fiind vorba despre cei care doresc modificarea pragului, vor reusi sa realizeze acest lucru, bineinteles totul depinzand de cat de mari sunt participatiile pe care au ajuns sa le controleze la SIF - uri. Cateva sute de persoane fizice cehe si slovace au cumparat masiv actiuni la SIF Banat - Crisana si Transilvania, ajungand la participatii de peste10%, pe piata vorbindu-se despre posibilitatea ca acesti investitori persoane fizice sa fie un paravan pentru fonduri de investitii americane. La SIF Transilvania a ajuns sa detina un pachet important de actiuni si societatea Cocor Bucuresti, care detine magazinul cu acelasi nume, aceasta companie controland 3% din actiunile SIF Transilvania.
Cel mai mare rulaj in randul SIF a apartinut actiunilor SIF Oltenia, tranzactiile cu aceste titluri insumand 6,7 miliarde lei. Ultima tranzactie cu actiunile SIF Oltenia s-a perfectat la pretul de 7.450 lei/actiune, in crestere cu 0,7%.
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Bancii Transilvania. Titlurile bancii au pierdut 0,7%, pretul la inchidere fiind de 6.700 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 6,8 miliarde lei. "Eu ma astept ca dupa ce se subscrie  si in cadrul ofertei publice  si   vor intra pe piata  actiunile din ultima majorare, intr-o perioada de aproximativ 30 zile, cotatia bancii sa coboare pana pe la 6.200 lei - 6.500 lei/actiune. Dupa aceasta perioada ar trebui sa urmeze o crestere, contand bineinteles si rezultatele financiare la noua luni" a precizat Rusu.
Brokerii spun ca pentru sedintele urmatoare o atentie mai ridicata din partea investitorilor ar trebui sa inregistreze actiunile Electroputere si cele ale Rulmentul Brasov. " Actiunile Electroputere au  castigat ieri peste 5% pe fondul informatiilor privind privatizarea companiei, iar in cazul Rulmentul deja s-a facut transferul de proprietate catre SIF Transilvania" a declarat Rusu. Statul roman se pregateste sa vanda pachetul majoritar de actiuni detinut la Electroputere unui consortiu din care face parte si Siemens.  Actiunile Rulmentul au castigat ieri 2%, tranzactiile fiind de 155 miliarde lei, in timp ce operatiunile cu actiunile Electroputere au totalizat 279 milioane lei.



Piata RASDAQ
Ana Group, societatea controlata de omul de afaceri George Copos, a achizitionat 3,6% din actiunile Ana - Imep prin intermediul ofertei publice de preluare lansata pentru delistarea Imep.
Valoarea tranzactiilor din cadrul ofertei a depasit 29,1 miliarde lei, Ana Group oferind un pret de 3.300 lei/actiune.  Pretul oferit a fost in general echivalent cu cotatia de pe piata a titlurilor Imep, fiind in acelasi timp mai ridicat comparativ cu valoarea nominala a unei actiuni, care este de 1.000 lei. Inainte de inchiderea ofertei publice de preluare, Ana Group controla 74,5% din actiunile Imep.
 Tranzactiile comune  derulate pe RASDAQ au fost ieri reduse, insumand doar 2,2 miliarde lei.
Cel mai mare rulaj, in cadrul tranzactiilor comune,  l-au realizat ieri actiunile companiei Uzinexport Bucuresti. Toate cele opt tranzactii derulate cu actiunile Uzinexport s-au perfectat la pretul de 12.500 lei/actiune, valoarea transferurilor fiind de 501 milioane de lei. Cotatia medie a castigat 1,6%,  recuperand practic pierderea inregistrata in sedinta precedenta. Cel mai mare pachet de actiuni in acdrul Uzinexport este detinut de societatea Uzin International, care controleaza 20% din actiuni, un alt pachet important de 8,8% fiind detinut de fondul de investitii Hyposwiss.
Actiunile producatorului de mobilier Samus Mex Dej au facut obiectul a 2  tranzactii, in valoare totala de 220 milioane lei. Pretul maxim al sedintei a fost de 5.500 lei/actiune, cursul mediu urcand cu 1,8%.  Societatea face parte din grupul Mobexpert, patronat de omul de afaceri Dan Sucu. Din momentul preluarii de Mobexpert in 1996, cifra de afaceri a companiei a crescut de la 28 miliarde lei la 500 miliarde lei anul trecut. Cea mai mare productie a Samus este destinata  exportului.
 Toate cele cinci tranzactii care au implicat actiunile societatii CNM Petromin din Constanta, specializata in transporturi maritime, s-au realizat la prteul de 9.500 lei/actiune, egal cu cotatia medie precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 148 milioane de lei. AVAS a scos la vanzare pachetul de 70% din actiuni detinut la Petromin, primind doua oferte, una de la  consortiul Petromin Group, format din societatile Metaltrans Galati, Practic Bucuresti si Centrul National de Difuzare Produse Informatice Romsoft Bucuresti. Cealalta oferta a venit din partea consortiului format din firmele H&A Enterprises din Panama si C&D Impex Trading din Constanta. Cel mai important actionar minoritar al Petromin este SIF Transilvania, cu o detinere de 23,8%.
Actiunile Braiconf au inregsitrat ieri o lichiditate foarte redusa, tranzactiile fiind de doar 57 milioane lei, in acelasi timp cele mai ridicat rulaj  dintre actiunile companiilor listate la Categoria I. Cotatia s-a mentinut constanta la nivelul de 57.000 lei/actiune.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO