Burse - Fonduri mutuale

Bursa uita de Guvern si FMI urcand la noi maxime

30.07.2009, 18:50 19

Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece companii de pe Bursa, a urcat ieri cu 5,4%, cea mai mare crestere din ultimele doua luni, si inregistreaza un avans de 35% fata de inceputul anului, desi oficialii guvernamentali si cei ai FMI continua sa avanseze prognoze pesimiste.

Optimismul investitorilor s-a manifertat mai ales pe actiunile bancilor, dupa ce Erste si BCR au raportat profituri in primul semestru cu 20% mai mici fata de prima jumatate a anului trecut. Banca Transilvania a facut spectacol, cu o crestere de 11%, in timp ce BRD a urcat cu 5%.

"Sistemul bancar anticipeaza evolutia economiei la nivel macro, iar in momentul de fata exista asteptari optimiste cu privire la rezultatele bancilor si la evolutia lor in urmatoarea perioada", explica Mihai Alexa, analistul Broker Cluj, cresterile din ultimele zile.

Si celelalte companii de pe Bursa au crescut puternic ieri, Petrom castigand 4%, in timp ce SIF-urile au avansat cu 5%. Cele mai importante companii de pe Bursa isi vor publica saptamana viitoare rezultatele financiare pe primul semestru, evolutia pietei in continuare depinzand de impresia cu care investitorii vor ramane dupa raportari.

Bursele externe si-au continuat de asemenea rally-ul in sedinta de ieri. Indicii americani au urcat cu 2% in deschidere, S&P 500 apropiindu-se de 1.000 de puncte, cresteri de peste 2% inregistrandu-se si pe principalele piete europene. Evolutiile externe sunt unul dintre factorii determinanti pentru cresterile de pe Bursa din ultima luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO