Burse - Fonduri mutuale

Bursa va evolua lateral, cel putin pana saptamana viitoare

Bursa va evolua lateral, cel putin pana saptamana viitoare
25.02.2010, 23:05 25

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in scadere, ceamai mare corectie din piata fiind inregistrata de societatilefinanciare, grupate sub BET-FI, care au pierdut aproape 2,2% fatade cotatia de miercuri. Restul indicilor au inregistrat corectiicuprinse intre 0,1% pe indicele energetic BET-NG si respectiv 0,5%pe indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piata.Brokerii apreciaza ca piata va evolua in continuare in linie, faravariatii prea mari si pe o lichiditate in scadere. Valoareatranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat la putin peste 11,2mil. euro, din care mai mult de 3,5 mil. euro au reprezentattranzactii cu obligatiuni.

"Decizia de amanare a discutiilor privind majorarea pragului aimpins Bursa intr-o evolutie laterala si ma astept la aceastaevolutie cel putin pana saptamana viitoare. Bursa lasa din nouimpresia unei expectative, in conditiile in care volatilitatea nueste una foarte ridicata, iar volumele de tranzactionare suntreduse si in scadere", a declarat Adrian Lupsan, directorul generaladjunct al societatii de intermediere Intercapital Invest.

Cele mai tranzactionate actiuni din piata din sedinta de ieri aufost titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 0,3% fatade referinta, foarte aproape de pretul din oferta de preluare, la0,0746 lei/actiune.

Tot in sectorul energetic, actiunile Transgaz au inregistrat ceamai mare apreciere din sector, de 1,2 procente fata de cotatia demiercuri. Actiunile OMV Petrom (SNP) au coborat cu putin peste 1%dupa publicarea rezultatelor.

"Ma astept la scaderi moderate in piata, pana saptamanaviitoare, cu aprecieri si cresteri ale volumelor de tranzactionarein preajma dezbaterilor. Daca va exista o noua amanare, nu cred cavom vedea o iesire violenta la vanzare, pentru ca asteptarile mariprivind majorarea pragului de detinere se pastreaza, iar deciziafinala oricum este luata in plen. In cazul unui aviz favorabil, nuexclud ca SIF-urile sa atinga noi maxime", a adaugat Lupsan.

Cele cinci SIF-uri au evoluat in minus in sedinta de ieri, ceamai mare corectie fiind inregistrata de actiunile SIF Transilvania(SIF3), care au pierdut peste 2,9%.

Cel mai mare rulaj la aceasta categorie l-au inregistrat si deaceasta data titlurile SIF Oltenia (SIF5), valoarea transferurilordepa­sind 5,4 milioane de lei.

In sectorul bancar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) aurevenit pe scadere, cu o corectie de 0,5%, in timp ce actiunile BRDau inregistrat cel mai mare declin din sector, de aproape 1,4%.

Titlurile Dafora Medias (DAFR) au inregistrat una dintre celemai mari co­rectii din piata, de peste 4,1%, in timp ce actiunileBoromir Prod (SPCU) au urcat cu aproape 7%, com­pania urmand sapublice astazi rezul­ta­tele financiare.

"Pe piata locala nu exista cer­titudini din nicio directie, iarinvestitorii isi indreapta atentia catre principalele pieteexterne. Este de asteptat sa vedem o corelatie mai stransa cuexternul in astfel de pe­rioa­de, iar pe extern, pietele bursiereau redus din ritm in ultima perioada. Din aceasta cauza vedem sivariatiile mici de pe piata locala", a mai spus Lupsan.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor OMV Petrom (SNP), care au anuntat ieri canu vor distribui dividende pentru 2009, iar actiunile au inchis inscadere.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au coborat subnivelul de 30.000 de puncte si accelereaza scaderea pe un rulajsustinut.
  • Evolutia titlurilor Boromir Prod (SPCU), compania urmand sapublice rezultatele financiare pe anul trecut.
  • Evolutia actiunilor Dafora Medias (DAFR), care au revenit pescadere dupa o serie de aprecieri puternice.
  • Evolutia titlurilor Transgaz (TGN), care se pastreaza pecrestere in ciuda tendintei negative din sectorul energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO