Burse - Fonduri mutuale

BVB încearcă să aducă constructori la listare

BVB încearcă să aducă constructori la listare

Autor: Andreea Neferu

08.12.2010, 23:50 51

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) vrea să atragă companiile deconstrucţii pe principala piaţă de capital din ţară, propunându-leo alternativă de finanţare.

"Considerăm că una dintre temeliile dezvoltării economice aRomâniei este sectorul construcţiilor, iar un avantaj al listăriipe BVB în această perioadă ar fi pregătirea în linişte a unui IPO(ofertă de acţiuni - n.red.)", a declarat Anca Dumitru, directorgeneral adjunct al BVB, în cadrul unei conferinţe organizate ierila Bucureşti de Patronatul Societăţilor din Construcţii (PSC). PeBursa de la Bucureşti sunt listate în prezent un număr de peste 100de companii active în sectorul construcţiilor. Cea mai mare partedintre acestea sunt listate pe piaţa RASDAQ, fiind puţin lichide.Pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti setranzacţionează acţiunile unor companii precum Condmag (simbolbursier COMI) sau Transilvania Construcţii (COTR).

Pe de altă parte, BVB a propus companiilor mici şi mijlocii dinsectorul construcţiilor intrarea pe sistemul alternativ detranzacţionare CAN-ATS (Companii şi Acţiuni Noi - AlternativeTrading System), pe care în urmă cu circa trei săptămâni au intratşi acţiunile Daimler AG, producătorul automobilelor Mercedes.

Dealtfel, până acum, Daimler este singura companie listată peCAN-ATS, nicio altă companie românească sau străină nefiindprezentă în acest sistem alternativ, inaugurat anul acesta. "CAN-ATS nu este o piaţă reglementată, ci un sistem de finanţare şitranzacţionare dedicat companiilor mici şi mijlocii", a declaratDumitru. Investitorii potenţiali în companiile listate pe CAN-ATSpot fi cei cu profil de risc relativ ridicat, investitoriiinstituţionali, firme de private-equity etc. "Pentru CAN-ATS nueste neapărat necesar suportul unui broker", a mai spus Dumitru.

Antreprenorii din domeniu sunt însă încă reticenţi în ceea cepriveşte listarea pe un astfel de sistem de tranzacţionarealternativă.

"Nu cred că aş fi interesat de o astfel de listare. Nici măcaratunci când era perioadă de boom nu eram interesat şi prefer să măfinanţez din buget propriu sau credite comerciale. Pentru mine emai sigur aşa, pentru că bursa azi e sus, mâine e jos", a declaratpentru ZF Ioan Ţiţeiu, proprietarul producătorului de materiale deconstrucţii Arcon din Sf. Gheorghe, cu o cifră de afaceri de 20,3mil. euro în 2009.

Referitor la listarea pe piaţa de capital principală, BVB,Cristian Erbaşu, preşedintele PSC, a spus că nu este neapărat oopţiune pentru firmele de construcţii în momentul de faţă, ci maimult o perioadă de pregătire, pentru că procesul durează destul demult. Până la 1 iunie 2011, listarea la BVB se va realiza cucosturi zero.

Erbaşu a afirmat de asemenea că piaţa de construcţii va revenipe creştere anul viitor. "Nu mai e loc de scădere, deja piaţaaproape

s-a înjumătăţit faţă de anii de boom", a explicat Erbaşu. Anulacesta, estimările companiilor de construcţii arată că piaţa deprofil ar putea consemna o scădere totală de 20-25%, de la circa12,6 miliarde de euro în 2009.

Pe de altă parte, preşedintele PSC a spus că la începutulsăptămânii viitoare, 12 patronate şi asociaţii din domeniulconstrucţiilor, printre care PSC, dar şi ARACO (Asociaţia Română aAntreprenorilor de Construcţii), vor semna un protocol decolaborare în vederea semnării unei hotărâri de guvern privindcertificarea profesionistă a societăţilor din construcţii. "MDRT(Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului - n.red.) a anunţatcă în cel mai scurt timp, eventual în luna decembrie, va aprobaproiectul", a explicat Erbaşu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO