Burse - Fonduri mutuale

BVB: Venituri cu 30% mai mari decat cele prognozate in S1

31.07.2007, 18:24 13

Afacerile Bursei de Valori din Bucuresti (BVB) au avut de castigat anul acesta de pe urma valorilor de tranzactionare tot mai mari, veniturile prognozate pentru acest an fiind depasite cu peste 30% in primul semestru, spune Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.
Bursa si-a propus pentru acest an afaceri de 18,5 mil. lei (5,87 mil. euro) pentru primul semestru, jumatate din cele 37 mil. lei (11,7 mil. euro) prognozate la nivelul intregului an, iar conform calculelor, afacerile realizate pe primele sase luni depasesc 24 mil. lei (7,6 mil. euro). In aceasta situatie nici profitul nu a ramas pe loc, directorul general al BVB spunand ca si acesta a crescut fata de anul trecut.
"Ne-am prognozat o valoare medie a tranzactiilor de
15 mil. euro pe zi la inceputul anului. Intre timp, aceasta a ajuns la 17,8 mil. euro, iar impreuna cu RASDAQ-ul depaseste 20 mil. euro. Afacerile au urcat corespunzator, si profitul a urcat si el", a spus pentru ZF Stere Farmache.
Anul trecut Bursa a raportat un profit net de 15,5 mil. lei (4,4 mil. euro), de aproape trei ori peste nivelul din 2005, la o cifra de afaceri in crestere de peste doua ori, la 30,4 milioane de lei (8,6 milioane de euro).
Pentru 2007 profitul prognozat este de 13,26 mil. lei (4,2 mil. euro), in scadere cu 15% fata de anul trecut. Bursa a operat recent o reducere a comisionelor percepute societatilor de servicii de investitii financiare, acum acestea platind cumulat la vanzare si cumparare 0,15% din valoarea tranzactiei.
La Bursa de Valori Bucuresti sunt deschise circa 70.000-80.000 de conturi, dintre care active, cu cel putin o tranzactie pe luna, sunt doar 12.000, conform ultimelor cifre. Cresterea valorilor de tranzactionare a venit nu atat din partea dinamicii acestor statistici, ci cu precadere din intrarea in piata a unor investitori mult mai puternici. Rulajele sunt asteptate in continuare sa urce. Compania ceha de brokeraj, spre exemplu, Wood&Company, nou intrata la tranzactionarea directa pe Bursa de Valori Bucuresti, si-a propus sa aduca pe piata autohtona mai multi clienti din afara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO