Burse - Fonduri mutuale

Calburean a castigat 360% in doi ani din tranzactii pe Dafora

Calburean a castigat 360% in doi ani din tranzactii pe Dafora

Gheorghe Calburean

19.11.2008, 20:18 36

Omul de afaceri Gheorghe Calburean, care controleaza compania de foraj si constructii Dafora Medias (DAFR), a cumparat saptamana aceasta in doua randuri 4 milioane de titluri ale companiei, pentru care a platit suma de 204.000 de lei (circa 54.000 de euro).

El vanduse la finele anului 2006 un pachet de circa 17% din actiunile Dafora Medias la un pret ajustat cu majorarile de capital de 0,237 lei/actiune, de 4,6 ori mai ridicat decat cel la care a intrat la cumparare recent pe aceste titluri, de 0,051 lei/actiune.
In aceste conditii, omul de afaceri a obtinut un randament din tranzactii cu actiuni Dafora de circa 360% in mai putin de doi ani de zile, prin vanzarea unor pachete de actiuni la preturi ridicate si rascumpararea lor la cotatii mult mai scazute.
Este pentru prima data de la transferul companiei pe Bursa, in ianuarie 2008, cand Calburean deruleaza tranzactii in nume propriu pe piata.
Gheorghe Calburean a cedat la sfarsitul anului 2006 fondului american de investitii Julius Baer si altor investitori circa 17% din actiunile Dafora, pentru circa 39 milioane de lei (11,5 milioane de euro). Daca ar rascumpara acum acele actiuni din piata, el ar plati circa
2 milioane de euro.
Julius Baer, care detinea anterior 10,67% din capitalul firmei de foraj si constructii, si-a diminuat in luna iunie a acestui an participatia la 9,89% din capitalul Dafora.
Si alti oameni de afaceri locali, care au vandut pachete de actiuni in perioada 2006-2007, au inceput sa rascumpere actiuni de pe piata realizand castiguri importante din diferentele de pret la care s-au realizat respectivele tranzactii.
Mircea Vescan, proprietarul Armax Gaz Medias (ARAX), a vandut in luna mai a anului trecut un pachet de circa 6,2% din actiunile companiei la un pret ajustat cu majorarile de capital de circa 0,081 lei/actiune, principalul cumparator fiind unul din fondurile gestionate de Middle Europe Investments (MEI). Vescan si Armax, la care este principal actionar, au rascumparat in ultimele saptamani cateva milioane de actiuni ale companiei de servicii din domeniul petrolului si gazelor la preturi cuprinse intre 0,05 si 0,07 lei/actiune.
Familia Ciurtin, care a vandut actiuni Albalact in 2006 si 2007, a cumparat de asemenea actiuni la preturi mult mai mici in ultimele luni. Este si cazul omului de afaceri Dan Ioan Popp, presedintele Impact, care a cumparat in perioada iulie-august actiuni Impact de pe Bursa la preturi de circa 10 ori mai mici decat cele la care a vandut anul trecut 5% din companie fondurilor Lehman Brothers si Julius Baer.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO