Burse - Fonduri mutuale

Calburean, cel mai mare constructor de magistrale este convins ca va castiga lucrarile pentru Nabucco

Calburean: Sunt convins ca vom castiga lucrarile pentru Nabucco

Gheorghe Calburean

15.11.2009, 23:15 145

Omul de afaceri Gheorghe Calburean, care detine cel mai mareconstructor de magistrale din Romania, Condmag Brasov (COMI), esteincrezator ca va reusi sa castige lucrarile pentru constructiagazoductului Nabucco si intentioneaza sa gestioneze proiectul de peteritoriul Romaniei in calitate de antreprenor general.

"Daca acel proiect Nabucco, si dumneavoastra stiti mai binedecat mine ca acel consortiu a inceput sa caute finantare pentruprimul miliard, ceea ce inseamna ca anul viitor sau in 2011 vorincepe lucrarile si vom reusi la acea oferta sa le castigam prinCondmag. Si sunt convins ca vom castiga. Noi acum dorim sa fimmodesti, dar nu putem sa nu spunem ca pe partea de constructii deconducte magistrale suntem numarul 1 in Romania", a declaratGheorghe Calburean, presedintele Condmag .

Firma brasoveana are anul acesta o cota de piata de circa 33%,potrivit conducerii societatii. Principalul concurent al Condmageste Inspet Ploiesti, care anul trecut a realizat o cifra deafaceri de 169,6 mil. lei si un profit net de 10 mil. lei.

De cealalta parte, firma controlata de Calburean a incheiatprimele noua luni din acest an cu o cifra de afaceri de 187,7 mil.lei, de doua ori mai ridicata decat in perioada similara a anuluiprecedent, si un profit dublu, de 18,4 mil. lei.

Avansul afacerilor s-a datorat intensificarii lucrarilorcontractate de la Romgaz si Transgaz, cele doua companiicontribuind cu peste 85% la afacerile Condmag.

"Anul acesta a fost pentru Condmag un an peste asteptari.Incepand cu criza gazelor, cei de la Transgaz si Romgaz s-au ganditca trebuie luate unele masuri pentru a fi scutiti pe viitor deunele evenimente si au fost o sumedenie de lucrari pe care le-amaccesat si decontat. Cred ca sistemul national de transport algazelor este peste 80% depasit din punct de vedere al termenelor sinecesita modernizari si reabilitari", spune Alexandru Tatar,directorul general al Condmag Brasov.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care satransporte anual pana la 31 de miliarde de metri cubi de gazprovenind din Asia Centrala in special spre Uniunea Eurospeana, caalternativa la gazele importate din Rusia.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria),Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania), iar UE si-aaratat disponibilitatea de a aloca cateva miliarde de euro pentruacest proiect, estimat la 8 mld. euro.

Calburean este de parere ca fiecare tara va dori sa gestionezelucrarile aferente teritoriului propriu, insa spre exemplu,lungimea conductei Nabucco din Turcia este de circa 900 km, dublafata de cea a Romaniei, iar firmele turcesti nu pot sa acopereintreaga lucrare, specificand faptul ca legislatia le permite sademareze lucrari si in afara.

Directorul Condmag spune ca si in absenta gazoductului Nabuccofirma pe care o conduce are perspective bune, precizand ca recentconducerea Transgaz a anuntat ca ar putea construi anul viitorcirca 800 km de conducte noi.

Spre comparatie, firma brasoveana va realiza intr-un an 2009 deexceptie pentru firma mai putin de 200 km de conducte noi.

Bancile, principalul dusman al companiilor deconstructii

"A fost un scenariu nesanatos de crestere. Acum, in toamna, paresa se fi schimbat ceva in bine, parca este o usoara crestere, darvine iarna si nu vor mai fi lucrari sau nu se vor mai putea face.Dusmanul numarul 1 sunt bancile. In primavara aveau alta abordare,mai veneau la consultari, acum sunt mai darzi. Bancile au contractecu administratia, nu au interes sa ne dea noua (credite - n.r.).(...) Au venit banii de la Banca Mondiala pentru investitii, nustiu in ce investitii s-au dus, pentru ca nu i-am vazut", a spusCalburean.

El apreciaza, totodata, ca Guvernul ar fi trebuit sa sprijinesectorul constructiilor, care a avut principalul rol in crestereaeconomica a Romaniei in 2007, insa programul "Prima casa", princare statul aduce garantii la creditele ipotecare, a avantajat doarbancile si proprietarii de apartamente vechi.

"Avem nevoie de stabilitate, ca peste ani sa avem serviciu si saputem plati creditele. Statul trebuie sa garanteze stabilitate sica anumite lucruri trebuie facute, precum drumuri, locuinte pentrutineri si pe partea de energie. Trebuie date garantii in anumitesectoare. Interventia statului trebuie sa fie permanenta, statultrebuie sa gaseasca solutia", a adaugat el.

Grupul Dafora, controlat de omul de afaceri Gheorghe Calburean,a consemnat in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri depeste 360 mil. lei, in crestere cu 14% fata de perioada similaradin 2008, si un profit de 17 mil. lei, in scadere cu 1%. Grupulcuprinde firmele Dafora Medias (DAFR), Condmag Brasov (COMI) siproducatorul de mezeluri Salconserv Medias.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO