Burse - Fonduri mutuale

Calmul de dupa sau dinaintea furtunii?

07.11.2005, 16:17 9

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au reusit sa incheie ultima sedinta a saptamanii trecute intr-o nota ceva mai linistita comparativ cu evolutiile precedente.

Inchiderea de vineri a gasit cursul Petromidia la acelasi nivel de 0,107 lei/actiune, inregistrat si la finele sedintei de joi.

Bursa per ansamblu a avut la finalul saptamanii o evolutie mai linistita. Toti indicii care urmaresc companiile listate pe aceasta piata au reusit sa consemneze aprecieri usoare, insa pe fondul unei lichiditati in scadere. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni listate la Bursa a fost vineri de 28,3 milioane de lei (7,7 milioane de lei), cu 35% mai redusa comparativ cu rulajul inregistrat joi. Indicele BET a urcat vineri cu 0,5%, in timp ce BET-FI a castigat 1%.

"A fost o sedinta de stabilizare dupa toata agitatia din ultima perioada. Eu cred ca piata a intrat pe o usoara scadere, dar nu cred ca aceasta scadere va dura mult si nici nu cred de asemenea ca se va transforma intr-o scadere accentuata", a comentat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Alti brokeri spun totodata ca evolutia de vineri a aratat tot mai mult starea de incertitudine care i-a cuprins pe multi investitori.

"Sedinta de vineri a fost una foarte linistita. Exista atat din partea cumparatorilor, cat si a vanzatorilor o stare de nesiguranta, care a fost foarte probabil si principalul factor ce a determinat si scaderea lichiditatii pe piata. In opinia mea, Bursa ramane in continuare pe termen scurt foarte imprevizibila, in conditiile in care este supusa destul de mult unor diversi factori din afara pietei si care nu tin neaparat de activitatea emitentilor listati", considera Marcel Murgoci, director de operatiuni al societatii de brokeraj Estinvest.

Brokerii recomanda investitorilor care se gandesc daca sa intre in aceste momente la cumparare sa mai astepte pana cand se va cristaliza mai bine directia in care piata se indreapta in continuare.

"Nu ma deranjeaza atat preturile actuale care in cazul multor emitenti se mentin la niveluri atractive, dar tinand cont de toata agitatia din ultimele sedinte, eu as recomanda investitorilor sa mai astepte cateva zile pentru a vedea exact in ce directie o va lua piata", spune Pasol.

Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Rompetrol Rafinare (Petromidia), cu un rulaj de aproape 7,8 milioane de lei (2,1 milioane de euro). Chiar daca la inceputul sedintei, cursul titlurilor a urcat pana la 0,111 lei/actiune, aparitia unei noi presiuni la vanzare a coborat apoi pretul pana la minimul de 0,105 lei/actiune. Pana la inchidere, cursul si-a mai revenit usor, ultima tranzactie facandu-se la pretul de 0,107 lei/actiune. In pofida tranzactiilor ridicate care s-au facut cu aceste actiuni, brokerii spun ca totusi din piata nu s-a vazut ca principalii cumparatori sa fie unele fonduri de investitii.

"Nu cred ca au cumparat fondurile de investitii. Au fost destui vanzatori si s-ar fi gasit cu siguranta suficiente actiuni la vanzare pentru eventuale achizitii mari ale vreunui fond. La cumparare au fost investitori autohtoni si speculatori", considera Marcel Murgoci.



Piata RASDAQ

Actiunile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti au continuat sa-si revina dupa scaderile importante inregistrate incepand cu finalul lunii trecute.

Cele mai multe din tranzactiile derulate vineri cu aceste titluri s-au facut la un pret de 0,5 lei/actiune, in crestere cu peste 1%.

Titlurile Biofarm s-au mentinut in continuare pe pozitia de cele mai tranzactionate actiuni dintre cele listate pe RASDAQ, in conditiile unui rulaj de 0,8 milioane de lei (0,2 milioane de euro). Lichiditatea actiunilor a fost in crestere fata de sedinta precedenta, cand valoarea tranzactiilor fusese de 0,47 milioane de lei.

Biofarm a raportat o crestere cu 78% a profitului realizat dupa primele noua luni ale anului, reprezentantii companiei asteptandu-se pentru finalul anului la rezultate superioare celor prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli al societatii. Recent, comisia de inscriere la cota a Bursei de Valori a aprobat listarea pe Bursa a companiei. Actiunile Biofarm au fost printre performerele pietei de capital in acest an, numai de la inceputul lunii octombrie, cursul titlurilor castigand 25%.

Tranzactii mai mari s-au derulat vineri si cu actiunile companiei Bega Tehnomet din Timisoara, dar in acest caz operatiunile derulate se inscriu foarte probabil in tendinta remarcata pe piata de concentrare a actiunilor detinute la companiile din grupul Bega direct catre oamenii de afaceri Marius si Emil Cristescu, care controleaza de altfel grupul Bega. Vineri, s-a transferat un pachet de peste 0,28 milioane de actiuni ale Bega Tehnomet, reprezentand 20% din capitalul companiei. Transferul actiunilor s-a facut la un pret de 2,53 lei/actiune, in crestere cu 19%, determinand ca valoarea operatiunilor sa fie de 0,73 milioane de lei (0,19 milioane de lei).

O alta tranzactie mare s-a facut si cu actiunile producatorului de masini-unelte Aris Arad. Cu aceste titluri s-a derulat o singura operatiune, dar prin intermediul acesteia s-a transferat 3,6% din numarul total de actiuni ale societatii. Valoarea transferului a depasit 0,4 mil. lei (0,1 mil. euro). Tranzactia s-a perfectat la un pret de 2,3 lei/actiune, mai ridicat cu 119% fata de pretul mediu la care titlurile fusesera tranzactionate anterior.

Conform ultimelor date disponibile pe RASDAQ, societatea este controlata de Astra Comind SRL, care detine 87,4% din titluri. Cel mai important actionar minoritar este SIF Banat-Crisana, cu o participatie de 9,9%.

Ceva mai intens s-au aflat in atentia investitorilor actiunile producatorului de lactate Albalact Alba-Iulia. Cu aceste actiuni s-au realizat 26 de tranzactii, cele mai multe de pe RASDAQ ca numar dupa operatiunile care au implicat titlurile Biofarm. Cursul Albalact a continuat sa se mentina pe tendinta de scadere pe care se afla in ultima perioada, vineri aceste titluri mai pierzand 4,7%. Ultima tranzactie cu actiunile Albalact s-a perfectat la pretul de 0,81 lei/actiune. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO