Burse - Fonduri mutuale

Carabulea, Carpatica: Sper ca anul viitor va fi mai bun

17.11.2009, 23:10 22

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza peste o treimedin Banca Comerciala Carpatica (BCC), spera ca anul viitor va fimai bun decat 2009, dupa ce institutia si-a rectificat in cresterebugetul pentru anul in curs.

Dupa ce anul trecut a fost incheiat cu un profit de 0,8 mil.lei, printre cele mai slabe rezultate raportate de banca, Carpaticamizeaza pe revenire in acest an, estimand ca profitul net va crestede noua ori pana la aproape 7,2 mil. lei, potrivit bugetuluirectificat aprobat de actionari. Rectificarea din buget, aprobatarecent de actionarii Carpatica, are in vedere o crestere de 7% aprofitului fata de rezultatul estimat initial in primavara acestuian.

Astfel, profitul net anticipat pentru ultimul trimestru seridica la 1,4 mil. lei, in conditiile in care castigul net peprimele noua luni din acest an a fost de 5,8 mil. lei. Venituriletotale ale bancii sunt rectificate in usoara crestere pana la 620mil. lei. Banca anticipeaza ca activele vor creste cu aproape 36%in acest an, pana la 3,1 miliarde de lei si ca va atrage surse dela clientela nebancara in suma de 2,2 mld. lei si de la institutiifinanciare in valoare de 218,7 mil. lei. "Inca nu am definitivatbugetul pentru 2010, dar sper ca anul viitor va fi mai bun decat2009", a spus Ilie Carabulea, care detine 36,45% din capitalulbancii.

Recent, actionarii bancii au aprobat trecerea de la sistemulunitar la cel dualist de conducere, prin care banca va fiadministrata de un directorat si un consiliu de supraveghere (CS).Astfel, cei patru membri ai consiliului sunt Ilie Carabulea,Gandila Ioan, Doina Toader, Grigore Viorel si Petria Nicolae, alesipentru un mandat de patru ani.

De asemenea, la propunerea omului de afaceri sibian, actionariibancii au aprobat limitarea remuneratiilor lunare ale membrilordirectoratului, ce vor fi cuprinse intre 1.000 si 50.000 euro, silimitarea bonsurilor membrilor CS la maximum 5.000 de euro pe luna.Mai mult, in anul financiar 2009-2010 membri directoratului nu vorprimi bonusuri.

"Indeplinirea bugetului de venituri si cheltuieli esteobligatorie pentru salariul de baza al directorilor. Depasireabugetului va fi rasplatia cu remuneratii suplimentare", a explicatCarabulea.

Carpatica are in prezent o capitalizare de circa 49 mil. euro,actiunile tranzactionandu-se ultima data la pretul de 0,105lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO