Burse - Fonduri mutuale

Care este reteta cu care trei fonduri mutuale au batut BET-ul

Care este reteta cu care trei fonduri mutuale au batut BET-ul
06.01.2010, 00:00 69

Active Dinamic, Romania Actiuni si BT Maxim sunt cele treifonduri de actiuni care au incheiat anul 2009 cu randamentesuperioare aprecierii de 62% raportata de indicele BET-principalulindice al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Principalele trei detineri ale Active Dinamic, singurul fondcare a reusit performanta de a dubla banii investitorilor intr-unan, erau actiunile SIF Oltenia, Altur si Rompetrol Rafinare,potrivit celor mai recente raportari disponibile in raportulsemestrial de la finele lunii iunie 2009. Cei trei emitenti s-auapreciat anul trecut cu peste 90%, culminand cu un maxim de 240%atins de titlurile Rompetrol Rafinare.

Performanta fondului a fost posibila si datorita plasamentelorsemnificative realizate in actiuni listate pe RASDAQ, cum ar fititlurile constructorului Socot Targu Mures (SCTO), care aucastigat anul trecut peste 270%, sau cele ale companiei de moraritMoara Cibin (MOIB), cu o crestere de 233% in 2009.

Fondul administrat de Swiss Capital a mai investit aproximativ5% din active in fondurile de actiuni BT Maxim si BT Index.

"In 2009, am incercat sa ne axam in special pe investitii petermen relativ scurt astfel incat sa putem profita de miscarile inambele sensuri ale principalilor emitenti tranzactionati atat peBVB, cat si la bursa din Sibiu. Am diminuat expunerea fondului peactiunile bancare deoarece consideram ca acestea vor avea nevoie deo perioada mai mare de timp pentru a redeveni atractive, iarcresterea, considera analistii nostri, va fi una lenta, de durata",a spus Eduard Gunescu, administrator de portofoliu la societateaSwiss Capital-administratorul fondului Active Dinamic.

El mai spune ca a redus expunerea fondului pe emitentii maiputin lichizi si ca a marit expunerea pe emitentii lichizi, pentrua "a fi capabili sa reactionam rapid la miscarile tensionate dinpiata din ultima jumatate a anului 2009. De asemenea, am cautat inpermanenta sa avem o expunere cat mai mare pe actiuni de pe piatade capital din Romania". Pe parcursul anului trecut, expunerea peactiuni a fondului Active Dinamic nu a scazut sub pragul de 70% dinactive.

Fondurile administrate de banci au castigat pe SIF-uri,RRC si TLV

Portofoliul de actiuni al celui de-al doilea fond, RomaniaActiuni, care a incheiat anul 2009 cu un randament de 70,8%, detineo expunere ridicata pe sectorul financiar (SIF Oltenia, BRD siBanca Transilvania) si pe cel petrolier (Petrom si RompetrolRafinare), potrivit celor mai recente raportari disponibile lafinele lunii noiembrie. Romania Actiuni este administrat desocietatea Raiffeisen Asset Management.

BT Maxim, al treilea fond care a batut indicele BET in 2009, amizat in principal pe actiunile SIF-urilor, Petrom si cele aleBancii Transilvania. Cu un randament de 62,8% in 2009, BT Maximeste administrat de societatea BT Asset Management.

"In 2009 au contat cel mai mult abordarea pozitiva asupra pieteisi mentinerea unei expuneri ridicate pe actiuni. Am crescutexpunerea fondului BT Maxim pe actiunile SIF-urilor in partea adoua anului. Incepand insa din a doua jumatate a acestui an, vaconta tot mai mult selectia actiunilor, pentru ca aprecierile voravea loc pe sectoare de activitate si emitenti diferentiat", aafirmat Radu Hanga, directorul general al societatii deadministrare BT Asset Management.

El estimeaza ca evolutia sectorului financiar va continua sainregistreze aprecieri in 2010, asteptandu-se ca "zona deproductie, legata de activitatea de export, sa inregistrezeperformante, spre deosebire de cea legata de piata interna, care vaavea de suferit in 2010".

Pe de alta parte, Eduard Gunescu mizeaza pe actiunileSIF-urilor, pe cele din sectorul energetic si de utilitati,infrastructura in 2010.

"Cresterea somajului, politicile bugerare impuse de FMI,reducerea investitiilor straine directe sunt numai cateva aspectecare vor marca inceputul de an 2010, dar perspectiva listariiFondului Proprietatea, reluarea discutiilor privind pragul dedetinere la SIF-uri, majorarea de capital la Petrom reprezintasubiecte care, cu siguranta, vor anima piata de capital peparcursul anului 2010", a conchis Gunescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO