Burse - Fonduri mutuale

Care este secretul cresterilor de peste 30% de la Transgaz si Transelectrica

Care este secretul cresterilor de peste 30% de la Transgaz si Transelectrica
02.03.2010, 23:07 51

"Faptul ca sectorul de utilitati inregistreaza cresteri atat deputernice nu ma mira pentru ca exista suficiente motive in piata.In primul rand exista un interes mare pe titlurile Transgaz, pentruca sunt asteptari din partea investitorilor cu privire laparticiparea companiei la macar unul din cele doua proiecteleanuntate, Nabucco sau SouthStream, daca nu chiar la amandoua. Inplus, compania a raportat rezultate in crestere, foarte bune, ceeace iar contribuie la apreciere. De asemenea, ambele titluri auinregistrat o consolidare anul trecut de aproape 9 luni si s-aacumulat tensiune pe ele", a explicat Ovidiu Serdean, broker incadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Atat titlurile Transgaz, cat si cele ale Transelectrica auevoluat intr-un palier destul de ingust anul trecut, fara aprecieriputernice. Actiunile Transgaz au castigat 29% in 2009, iar cele aleTranselectrica au crescut cu 22%, in conditiile in care indiceleBET a urcat cu peste 60%.

Analistii apreciaza insa ca nu este vorba despre o orientare ainvestitorilor catre titlurile defensive, in conditiile in careactiunile cele mai tranzactionate din piata sunt SIF-urile, iaralte actiuni defensive, cum sunt cele din sectorul farma, nuinregistreaza evolutii asemanatoare.

"Nu cred ca este vorba despre un interes al investitorilorpentru titlurile defensive, ci avem de a face cu o crestere strictsectoriala pe utilitati. Cu toate acestea, lichiditatea petitlurile Transgaz si Transelectrica nu este una extrem deridicata, iar la nivelurile actuale nu sustin o evolutie de cursatat de puternica. Par mai degraba miscari speculative in ciudaprofilului sectorului", a declarat Paul Brendea, analist la PrimeTransaction.

Transelectrica sufera la profitabilitate

Transelectrica a raportat pentru 2009 o scadere a profitului depeste 85%, la doar 5,7 mil. lei (1,35 mil. euro), ceea ce inseamnaca dividende pentru anul trecut vor fi de circa 0,04 lei/actiune,in conditiile in care compania, controlata de stat, este obligatasa distribuie cel putin jumatate din profitul net actionarilor."Transelectrica intr-adevar a raportat rezultate mici,nesatisfacatoare pentru orice investitor cred. Investitoriiclasifica insa actiunile la utilitati, si fiind vorba despre ocrestere sectoriala, se explica aprecierea puternica pe titlurileTranselectrica. Nu vreau sa stabilesc un target, dar cred caactiunile vor depasi 20 de lei/titlu", a precizat OvidiuSerdean.

In sedinta de ieri, actiunile Transelectrica au inregistrat oapreciere de aproape 6% fata de referinta, urcand la pretul de 18,2lei/actiune. Majoritatea analistilor au preturi tinta cuprinseintre 15 si 18 lei pe Transelectrica, cei mai optimisti fiindanalistii Alpha Finance, care au o tinta de pret de 18,28lei/actiune.

Compania a beneficiat la inceputul anului de o crestere cu 5,4%a tarifului de transport al energiei electrice, insa proiectul debuget pentru anul acesta indica un profit mai mic decat in 2009,rezultatele companiei fiind puternic influentate si de datoriilemari.

Transgaz, principala tinta pentru dividende

Transgaz, pe de alta parte, ar putea acorda pentru anul trecutunele dintre cele mai mari dividende din piata, in conditiile incare profitul companiei s-a majorat in 2009 cu aproape 25%, la 298mil. lei (70,7 mil. euro). La acest rezultat, valoarea dividendelorse ridica la 12,6 lei/actiune, mai mare cu 20% fata de celrepartizat in 2008. "Transgaz a publicat rezultate foarte bune,peste asteptari si ca si multiplicator este situat peste mediapietei. Cresterea profitului se va resimti si in majorareadividendelor, ceea ce va atrage investitorii, cel putin pe termenscurt. Este cam devreme pentru a estima o evolutie a pretului, insama astept ca actiunile companiei sa continue sa creasca pe fondulasteptarilor mari din partea investitorilor cu privire la crestereaconsumului si a participarii companiei la proiectele energeticeanuntate de guvern", a spus Paul Brendea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO