Burse - Fonduri mutuale

Care investitori pariază milioane de lei pe SIF-uri

Care investitori pariază milioane de lei pe SIF-uri

Autor: Adrian Cojocar

20.10.2011, 00:06 1767

Firma Romenergo Bucureşti, cu activităţi de comerţ cu echipamente pentru industria energetică şi de furnizare a electricităţi, la care unul dintre principalii acţionari este Dragoş Bîlteanu, directorul general al companiei şi unul dintre administratorii aleşi anul acesta în Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana, a achiziţionat în ultima lună 4,3 milioane de tiluri ale SIF Banat-Crişana (SIF1), reprezentând 0,79% din capitalul societăţii.

Romenergo a plătit pe pachet 3,3 mil. lei (0,77 mil. euro) şi tranzacţiile s-au realizat la un preţ mediu de 0,765 lei/titlu. Achiziţiile au venit în contextul în care acţiunile SIF Banat-Crişana au pierdut 30% de la începutul acestui an şi faţă de maximele atinse în aprilie preţul titlurilor este cu 44% mai redus în prezent. Totodată, SIF-urile sunt foarte aproape de a încheia una dintre cele mai importante tranzacţii din ultimii ani, prin valorificarea pachetelor pe care le deţin la BCR către acţionarul majoritar, Erste Bank, pe care vor obţine acţiuni Erste şi o parte cash.

Capitalizarea celor cinci SIF-uri se situează în prezent între 87 mil. euro şi 112 mil. euro, în condiţiile în care valoarea participaţiei BCR este evaluată la 100 mil. euro în tranzacţia pe care acestea au încheiat-o recent cu Erste.

O miză importantă reprezintă dividendele pe care SIF-urile ar urma să le distribuie anul viitor din cash-ul încasat în urma tranzacţiei de vânzare a BCR.

SIF Muntenia, prima SIF care a finalizat tranzacţia cu Erste, a primit 28,7 mil. euro cash şi acţiuni Erste evaluate la data tranzacţiei la circa 67 mil. euro, pentru tot pachetul deţinut la BCR, din care numerarul încasat în acest an este de circa 16 mil. euro.

Producătorul de mase plastice Prodplast Bucureşti (PPL), la care acţionar principal este omul de afaceri Florin Pogonaru, a achiziţionat recent circa 2,3 milioane de titluri ale SIF Oltenia (SIF5), reprezentând 0,4% din capitalul SIF-ului în schimbul sumei de 2,5 mil. lei (577.000 de euro).

Achiziţiile s-au întins pe parcursul mai multor săptămâni şi Prodplast a fost raportată şi în ultimele şedinţe cu achiziţii mai mici pe aceste titluri. Pogonaru a declarat recent că achiziţiile realizate de Prodplast la SIF-uri sunt mai mult o chestiune de trezorerie şi au venit pe fondul scăderilor abrupte pe care le-au suferit în ultima perioadă. El a mai spus că are încredere în Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia, şi în managementul societăţii.

Firma Industrialexport, controlată de omul de afaceri Vasile Florin Bratu, care deţine împreună cu grupul Avrig 35 turnul de 22 de etaje Tower Center din Capitală, a achiziţionat recent 730.000 de acţiuni SIF Banat-Crişana (SIF1), reprezentând 0,13% din capitalul SIF-ului. Industrialexport a plătit în total pe pachetele de titluri SIF circa 746.000 de lei (circa 173.000 de euro). Fir­ma a fost raportată pe bursă din cauza faptului că anumite persoane din acţio­nariatul societăţii pot avea acces la informaţii privilegiate din cadrul SIF-ului, fiind considerate persoane iniţiate.

Omul de afaceri Dumitru Tudor, care a fost ales în acest an membru în CA al SIF Oltenia (SIF5), a fost raportat de curând cu tranzacţii pe aceste titluri prin care a achiziţionat 0,11% din capitalul societăţii. Tranzacţiile au cumulat 650.000 de lei (circa 150.000 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO