Burse - Fonduri mutuale

Care sunt cele mai performante acţiuni de la Bursă

Care sunt cele mai performante acţiuni de la Bursă
14.07.2010, 23:37 55

AnaliŞtii firmei Contrast Management-Consulting, lider al pieţeide consultanţă strategică şi controlling din Austria cu activitateşi pe plan local, a realizat un top al celor mai performanteacţiuni de pe Bursă prin prisma plusului de valoare pe care acesteal-au adus investitorilor în perioada 2007-2009.
În analiză au fost incluse în prima fază 50 de companii în funcţiede cifra de afaceri şi lichiditatea acţiunilor. Cele mai maripunctaje în cadrul analizei au fost obţinute de compania deservicii petroliere Rompetrol Well Services (PTR), urmată în top deproducătorul de echipamente electrice Electromagnetica Bucureşti(ELMA) şi constructorul de conducte magistrale Condmag Braşov(COMI).
Analiza a avut la bază mai mulţi indicatori, precum rentabilitateareală a capitalului, respectiv randamentul capitalurilorînregistrat de o companie după deducerea costurilor de finanţare.Din acest punct de vedere cele mai bune rezultate le-au avut IproebBistriţa (IPRU) cu 22,1%, urmată de Petros (PTR) şi ProspecţiuniBucureşti (PRSN), cu randamente de 17,9% şi respectiv 16,2%.
Indicatorii ridicaţi s-au datorat şi faptului că aceste companii sefinanţează integral din surse proprii şi nu au costuri cu creditebancare, iar activitatea pe care o desfăşoară înregistrează marjeridicate de profitabilitate.
La polul opus, companii precum Romcarbon Buzău (ROCE) sauFarmaceutica Remedia (RMAH) înregistrează rate negative alecapitalurilor, respectiv de -12,3% şi -11,8%.
"Ponderea companiilor care au generat un randament real alcapitalurilor utilizate pozitiv (companii care creează valoare şicare se axează pe creşterea profitului) a scăzut de la 62% în 2006la doar 17% în cazul companiilor analizate în 2009", spune RemusLaeş, managing partner al Contrast Management.
Dacă nu se ia în calcul costul finanţării, cele mai bune rezultatele-au avut în perioada 2007-2008 băncile, respectiv BRD şi BancaTransilvania, cu un randament al capitalurilor proprii de 33,4% şirespectiv 26,4%, iar cea mai rentabilă companie este IproebBistriţa (IPRU), cu 29,5%.
Companiile cu cei mai mari indicatori de creştere a afacerilor şi aactivelor sunt Romcarbon Buzău (ROCE), cu un indicator de 127%,respectiv Electroputere Craiova (EPT), cu 69,2%, însă acestecompanii sunt şi foarte puternic îndatorate şi nu au reuşit săcreeze valoare pentru investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO