Burse - Fonduri mutuale

Carpatica aşteaptă 30 mil. euro de la un investitor strategic

Johan Gabriels, CEO-ul belgian al  Băncii Carpatica. Foto Octav Ganea

Johan Gabriels, CEO-ul belgian al Băncii Carpatica. Foto Octav Ganea

Autor: Roxana Pricop

24.09.2013, 21:17 2258

Johan Gabriels, CEO-ul belgian venit în martie la cârma Băncii Comerciale Carpatica (BCC), singura bancă cu capital românesc listată la bursă, a anunţat că instituţia are nevoie de capital suplimentar de 10-30 milioane de euro, sumă pe care vrea să o atragă de la un investitor strategic.

„Pentru a ne dezvolta în continuare avem nevoie de capital suplimentar de circa 10-30 milioane de euro. Vrem să atragem aceşti bani de la un investitor strategic. Aducerea unui partener strategic se va realiza prin diluarea participaţiei celui mai mare acţionar“, a spus ieri Johan Gabriels, directorul executiv al Carpatica, în cadrul întâlnirii anuale cu analişti şi investitori, deschisă şi presei.

Aceasta este prima ieşire publică a noului CEO de la instalarea la conducerea băncii în luna martie. Gabriels a mai spus că tranzacţia de vânzare a unui pachet minoritar de acţiuni ar putea avea loc în următoarele şase luni.

În prezent, Carpatica este controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, care deţine indirect aproape 46% din acţiuni. La Carpatica, raportul dintre credite şi depozite este de circa 60%, faţă de un nivel în sistemul bancar de 140%, însă rata de solvabilitate a băncii este de 10,6%, sub media de 14,7% în sistemul bancar.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.09.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO