Burse - Fonduri mutuale

Căruntu, BCR: Nu sunt perspective pentru îmbunătăţirea riscului de ţară

Căruntu, BCR: Nu sunt perspective pentru îmbunătăţirea riscului de ţară
24.08.2010, 23:49 26

Bursa a scăzut şi marţi, cu 1,72%, pentru a cincea şedinţăconsecutiv, in­fluen­ţată în principal de corecţiile pieţelorex­terne, însă variaţiile mai ample i-au determinat pe speculatorisă reintre la tranzacţionare, astfel că lichiditatea a urcat la celmai mare nivel din ultimele trei săptămâni.
În a doua parte a şedinţei, scăderile pieţei s-au accentuat odatăcu accelerarea corecţiilor înregistrate de marile burse europene.Investitorii care au realizat operaţiuni cu acţiunile celor cincisocietăţi de investiţii financiare (SIF) au reacţionat mai vizibilla scăderile pieţelor interna­ţionale.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri analizate deindicele BET au fost efectuate la preţuri în scădere medie de1,91%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au dusindicele BET-NG cu 1,27% sub referinţă.
"Scăderile pe plan internaţional au determinat corecţiile pe planintern, iar incertitudinea pe plan local accen­tuează declinul", aafirmat Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities.
Comisia de buget-finanţe din Senat a modificat luni ordonanţa deurgenţă privind majorarea TVA de la 19% la 24% şi a introdus uneleamendamente pentru revenirea taxei la 19%, cu excepţia alimentelorde bază şi a construcţiilor, unde TVA ar trebui să fie 5%.Subiectul va fi dezbătut marţi, 24 august, în plenulSenatului.
Pe de altă parte, Mihai Iulian Căruntu, şeful Departamentului decercetare pieţe de capital al BCR, consideră că principalul motivpentru scăderile mai accelerate de pe piaţa locală este reprezentatde predicta­bilitatea redusă din mediul de afaceri dinRomânia.
"Nu cred că povestea din Senat a pus gaz pe foc astăzi (marţi - n.red.) pentru că Guvernul are încă suport în Parlament pentru atrece o lege în forma în care o doreşte. Pe o bursă mică astfel devolatilităţi ridicate, în sens descendent cu precădere în ultimavreme, nu surprind pentru că mişcarea indicilor bursieri este lamâna unui număr de investitori, cu predilecţie speculatori, careinfluen­ţează cotaţiile mobilizând sume care pe alte pieţe ar firidicole şi nu ar putea mişca un singur emitent precum CEZ sau MOL.Cu alte cuvinte, pe bursa locală se plăteşte preţul pentru lipsaunei perspective de îmbunătăţire a performanţei econo­miei şi altulpentru lipsa de adâncime a pieţei noastre raportat la dimensiuneaeco­nomiei româneşti, ceea ce se re­flectă în ajustarea preţuriloracti­velor", a afirmat el.
El a adăugat că în continuare nu sunt informaţii pozitive privind opotenţială îmbunătăţire a riscului de ţară, acesta fiind subpresiunea biorit­mului negativ al populaţiei şi com­paniilor,precum şi a lipsei unei perspective în ceea ce priveştestabili­zarea consumului intern.
Lichiditatea pieţei acţiunilor a urcat la 19,2 milioane lei (4,5milioane euro), sumă de 2,7 ori mai mare decât rulajul de luni, de7 milioane lei
(1,6 milioane euro).
La finalul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau înscădere cu până la 1,7%, iar bursele din Europa Centrală şi de Estînregistrau corecţii cuprinse între 0,2% şi 2,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO