ZF 24

Cazacu, XTB Brokers, la ZF Live: Am avut clienţi care au câştigat sume mari în această perioadă de volatilitate a pieţei

Autor: Radu Bostan

16.01.2015, 00:08 1084

Prăbuşirea preţului petrolului cu 50% în ultimele 12 luni a adus unor români câştiguri mari, a spus Claudiu Cazacu, analist-şef al firmei de brokeraj XTB România.

„Unii români au câştigat bani pariind pe petrol. Dacă au avut o singură poziţie, au câştigat masiv. Am avut clienţi care au făcut sume greu de imaginat în piaţa petrolului. Putem vorbi de sume de şase zerouri, de ordinul acesta de mărime", a spus Cazacu joi, în cadrul emisiunii ZF Live.

Preţul petrolului, care în ultimele 12 luni s-a înjumătăţit, ar putea scădea la un nivel minim sub 40 de dolari/baril în următoarele două săptămâni, însă în restul anului va recupera şi în jurul lunii decembrie s-ar putea situa aproape de 60 dolari/baril, estimează analistul. De la un maxim de 115 dolari/baril în luna iunie 2014, cotaţia petrolului Brent, referinţa pe piaţa europeană, s-a prăbuşit la începutul acestui an la mai puţin de 50 de dolari/baril. Un baril de petrol Brent cu livrarea în luna februarie se tranzacţiona ieri la preţul de 48 de dolari, în scădere cu 1,1% faţă de ziua anterioară, potrivit Bloomberg. Economia mondială era în recesiune ultima oară când barilul de petrol era atât de ieftin, în anul 2009.

Însă de atunci economia lumii a crescut neîntrerupt, cu rate anuale de circa 3%. Deşi odată cu avansul economic a revenit şi cererea de petrol, ieftinirea atât de rapidă a ţiţeiului a fost rezultatul unui concurs de factori care nu şi-au atins punctul critic decât în 2014, a explicat Cazacu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO