Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare fond de investiţii din lume a fost detronat. Cine i-a luat locul?

Cel mai mare fond de investiţii din lume a fost...

Autor: Roxana Pricop

25.12.2013, 13:28 1076

Fondul de obligaţiuni Pimco Total Return administrat de Bill Gross a pierdut titlul de cel mai mare fond mutual din lume după ce în primele zece luni din an investitorii au făcut retrageri de 33,2 miliarde de dolari. În prezent, fondul a ajuns la active de 244 miliarde de dolari. Activele fondului de obligaţiuni sunt mai mari decât PIB-ului României. Fondul administrat de Bill Gross rămâne însă cel mai mare fond de obligaţuni din lume.

Pe primul loc în lume a urcat fondul de indice Vanguard Total Stock Market Index cu active de 296 miliarde de dolari. Fondul urmăreşte indicele bursier american S&P 500 şi oferă astfel acces la cele mai mari companii americane. Fondul a urcat pe primul loc în clasament graţie sumelor atraselor de la investitori dar şi creşterii înregistrate de bursa americană. În 2013, bursa a americană a crescut cu 25%, fiind pe locul 13 în clasamentul creşterilor bursiere la nivel mondial.

Schimbarea de la vârful clasamentului sugerează o schimbare de sentiment în rândul investitorilor care au devenit tot mai interesaţi de activele riscante aşa cum sunt acţiunile. Obligaţiunile în schimb au pierdut din popularitate pe măsură ce economia globală a dat semne de revenire iar dobânzile la tilturile de stat au scăzut la minime. Dobânzile mici oferite de titlurile de stat i-au făcut pe investitori să se retragă din fondurile de obligaţiuni şi să caute alternative mai profitabile de plasament în 2013.

În anul 2013, fondul Pimco Total Return a raportat o pierdere anualizată de 1,34%, în timp ce fondul de indice Vanguard Total Stock Market Index a crescut cu 30%. Cele mai mari investiţii ale fondului Vanguard sunt acţiunile Apple, Exxon Mobil Corporation, Google, General Electric şi Microsoft. În cele cinci acţiuni, fondul a plasat 8,6% din active, respectiv 25,4 miliarde de dolari.

Firma americană de administrare Vanguard este al treilea cel mai mare manager de active în lume. Potrivit unei statistici realizate de firma americană de consultanţă Towers Watson, grupul Vanguard administra active de 2.215 miliarde de dolari la finalul anului 2012. Grupul Vanguard este condus de William McNabb, în vârstă de 55 de ani.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO