Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare transfer de portofoliu bursier din ultimii doi ani

04.07.2010, 23:26 72

Vineri s-au transferat pe Bursa de la Bucureşti (BVB) prinintermediul unor tranzacţii speciale de tip deal pachete de acţiuniîn valoare de aproape 125 mil. lei (peste 29 mil. euro).Transferurile au cuprins 20 dintre cele mai importante acţiuni depe piaţa reglementată a BVB şi trei titluri de pe piaţa RASDAQ.

Printre cele mai valoroase pachete care s-au transferat vineriau fost o participaţie de 0,79% din Transgaz Mediaş (TGN) pentrusuma de 20,4 mil. lei, 1,7 mil. titluri BRD în valoare de 18,7 mil.lei şi 37,5 mil. de acţiuni Petrom cedate în schimbul a 11,65 mil.lei. Totodată au mai fost transferate un pachet de 1,33% dinacţiunile Transelectrica (TEL) pentru 16 mil. lei, două pachete aleSIF Moldova (SIF2) reprezentând 1,81% din capitalul societăţii şicâte un pachet reprezentând între 0,64% şi 0,99% din capitalulcelorlalte patru SIF-uri.

"Părerea mea este că aceste tranzacţii deal sunt de fapt untransfer între fonduri sau în cadrul aceleiaşi familii de fonduricu scopul optimizării portofoliului. Dacă era un exit probabiltranzacţiile cuprindeau doar câteva acţiuni şi ieşirea se produceaîn timp. N-am văzut în istoria Bursei tranzacţii deal efectuateîntr-o singură zi care să cuprindă atâtea companii", spune MihaiChişu, broker la IFB Finwest.

În cadrul tranzacţiilor deal s-au mai transferat 1,77% dinacţiunile Azomureş (AZO), 1,16% din capitalul Sicomed Bucureşti(SCD), 1,66% din Condmag Braşov (COMI), 2,1% din Impact Bucureşti(IMP), 2,27% din capitalul Compa Sibiu (CMP), 2,57% din titlurileSocep Constanţa (SCP) şi participaţii mai mici din titlurile BVB,Dafora Mediaş, Oil Terminal şi Altur Slatina.

Pe piaţa RASDAQ s-au transferat 1,88% din Iproeb Bistriţa(IPRU), 1,46% din Armax Gaz Mediaş (ARAX) şi 0,56% din AlbalactAlba Iulia (ALBZ).

Puţini investitori de pe Bursă se pot lăuda cu portofolii acăror valoare se ridică în prezent la peste 30 mil. euro. Cele maimari fonduri de investiţii care activează pe Bursă sunt cele aleArtio Global (fostul Julius Baer), ale suedezilor de la EastCapital, fondul elveţian Hyposwiss Danube Tiger şi cel olandez MEIRoemenie en Bulgarije. Pe lână aceştia, ING Bank, Raiffeisen, darşi unele fonduri greceşti mai au portofolii semnificative pe Bursade la Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO