Burse - Fonduri mutuale

CEO Aviva Investors: Cel mai riscant este sa nu-ti asumi niciun risc

CEO Aviva Investors: Cel mai riscant este sa nu-ti asumi niciun risc

Alain Dromer, directorul executiv al companiei britanice Aviva Investors, spune ca cine isi pune banii acum la banca poate pierde sansa unei reveniri pe Bursa

27.10.2008, 17:21 23

Alain Dromer, directorul executiv al companiei britanice Aviva Investors, spune ca cel mai mare risc este sa nu iti asumi niciun risc in conditiile actualei crize financiare, investitorii care s-au refugiat in depozite bancare de frica corectiilor putand risca sa piarda oportunitatile ce vor aparea pe Bursa.

"Poate unul dintre cele mai mari riscuri in aceasta perioada este sa nu iti asumi niciun risc. De exemplu, sa stai prea mult in depozite bancare si sa pierzi o serie de oportunitati ce pot aparea pe piata de capital. Revenirea pe piata de capital va fi cea mai mare provocare pentru multi dintre investitori. Investitorii sunt speriati de ceea ce s-a intamplat cu pietele de capital si doar prin ajutorul specialistilor isi vor recapata increderea si vor reintra in piata la momentul potrivit", a declarat pentru Ziarul Financiar Alain Dromer, directorul executiv al companiei britanice Aviva Investors.
Aviva Investors este reteaua internationala de administrare a investitiilor din cadrul grupului britanic Aviva, reunind divizii de administrare din 21 de tari cu un total al activelor nete de aproape 300 de miliarde de euro.
Pe piata locala, grupul este prezent prin societatea de administrare Certinvest, achizitionata in toamna anului trecut si care a devenit de curand Aviva Investors Romania.
In contextul crizei financiare internationale, fondurile de investitii trec prin cele mai grele momente, pe de o parte din cauza corectiilor dramatice ale burselor locala si internationale, si pe de alta din cauza retragerilor consistente facute de investitori.
"Administratorii de fonduri trebuie sa fie aproape de investitori, sa ii tina la curent si sa le explice evenimentele. Cei care vor face aceste lucruri cel mai bine vor avea de castigat si vor fi tinuti minte de investitori", a explicat Dromer.
Investitia sistematica si periodica in fonduri ii poate ajuta pe investitori sa faca fata mai bine actualelor turbulente, este de parere reprezentantul Aviva Investors.
"Investitorul nu trebuie sa se opreasca din a investi sistematic pe termen lung, indiferent ce se intampla cu piata pe termen scurt", a spus el.
Impactul actualei crize va fi resimitit nu doar la nivelul sectorului financiar, practic locul de unde au pornit actualele turbulente, ci se va raspandi si asupra economiei reale, existand riscul ca anumite state din Europa sa intre in recesiune, potrivit lui Dromer.
"Personal, pot spune ca nu am mai trecut printr-o criza de o asemenea amploare. Cred insa ca nu am fost niciodata mai bine echipati ca acum pentru a trece cu bine peste aceste turbulente. Pe de o parte intelegem ce se intampla, chiar daca suntem in mod colectiv vinovati ca nu am vazut la timp ce se intampla. Asistam la o criza a leverage-ului, a supracreditarii si a banilor ieftini. Raspunsul autoritatilor si al guvernelor este pe masura amplitudinii crizei, vedem cum guvernele lumii isi unesc foretele pentru a gasi solutii acestor probleme", a continuat el.
Planurile Aviva Investors pe piata locala sunt ambitioase: primul loc in clasamentul administratorilor de fonduri nebancari, lansarea de produse structurate si cu venit garantat imediat ce legislatia locala va permite si va exista cerere pe piata.
"Aviva Investors a intrat in cursa pentru administrarea Fondului Proprietatea si credem ca avem atribute solide pentru a castiga acest proiect. Astfel, am putea deveni cel mai mare administrator de pe piata locala chiar anul viitor", a conchis Dromer.
Administratorul Fondului Proprietatea va fi selectat la jumatatea lunii decembrie prin dialog competitiv si depunere de oferte initiale si finale in care se va tine cont de costul cel mai mic pentru Fond, fiind acceptate doar companii care au gestionat in ultimii doi ani active totale de peste 30 miliarde de euro. In cursa pentru Fondul Proprietatea, cu active nete de aproape 4 miliarde de euro, s-a inscris si societatea locala de administrare BCR Asset Management, din cadrul grupului austriac BCR-Erste.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO