Burse - Fonduri mutuale

Chelu, în război deschis cu SIF Oltenia. Miza: Argus Constanţa

20.09.2011, 00:00 1191

SIF Oltenia şi omul de afaceri Cătălin Chelu duc în aceste zile cea mai aprigă dispută de pe bursă, cele două părţi acuzându-se reciproc şi antrenând în acest război mai multe instituţii importante precum DNA, CNVM sau Bursa de Valori Bucureşti. Totodată, pe fondul conflictului atât SIF Oltenia, cât şi Chelu au deschis pe rol zeci de procese.

În joc este controlul asupra producătorului de uleiuri Argus Constanţa (UARG), care are în prezent o capitalizare de 33,6 mil. euro, şi a societăţii Concereal Tulcea (CTUL), deţinută de Argus.

Cel mai recent episod s-a derulat la finele săptămânii trecute, când Argus a avut programată adunarea generală a acţionarilor (AGA) pentru alegerea Consiliului de Administraţie.

Vineri, la prima convocare, a reuşit să se prezinte doar grupul lui Chelu, care deţine 43% din acţiuni şi care a ales un Consiliu de Administraţie alcătuit doar din apropiaţi ai omului de afaceri din Galaţi. Asta deşi grupul de acţionari reuniţi în jurul lui Chelu a putut vota doar cu 33% din acţiuni, restul de 10% având dreptul de vot suspendat din cauza nederulării unei oferte publice de preluare.

SIF Oltenia a anunţat încă de vineri că reprezentanţilor săi nu le-a fost permis accesul în sediul companiei unde avea loc AGA şi au chemat Poliţia pentru a constata acest lucru. În aceste condiţii, conducerea SIF Oltenia consideră că AGA prin care Chelu a preluat controlul Consiliului de Administraţie este ilegală.

"Noi nu putem face altceva decât să acţionăm într-un cadru legal, nu suntem adepţii legii junglei. Este o acţiune premeditată şi abuzivă pentru că nu s-a permis accesul la AGA al altor acţionari care au punct de vedere diferit decât ei. Categoric suntem într-o situaţie de urgenţă pentru că Argus este condusă de persoane care nu îndeplinesc condiţiile legale. Gabriel Constantin, care a fost ales director general, are cazier fiscal şi nu a fost confirmat în funcţie de către Oficiul Registrului Constanţa. Se impune o supraveghere din partea CNVM pe această perioadă până are loc o AGA care să confirme voinţa reală a acţionarilor", a declarat Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia.

El a precizat că Argus este în impas pentru că băncile refuză să mai crediteze activitatea companiei din cauza luptei dintre acţionari şi că a sesizat CNVM şi a înaintat plângeri penale împotriva tuturor celor care nu au permis accesul acţionarilor în societate.

De cealaltă parte, Chelu îi ironizează pe cei de la SIF Oltenia. "Am auzit că au stat acolo la intrarea oficială vreo jumătate de oră sau o oră. Dacă eram eu nu aşteptam covorul roşu, săream gardul, făceam ceva. Nu puteau să intre prin altă parte, pe o gaură în gard sau o altă poartă ? Era o poartă la 50 - 80 de metri mai încolo. Puteau să mă sune şi pe mine pe mobil, dar nu m-au sunat."

El este nemulţumit de faptul că reprezentanţii BVB nu au vrut să publice pe bursă raportul cu hotărârile luate de acţionari, precizând că va da în judecată conducerea operatorului bursier din această cauză.

Chelu a intrat în conflict cu SIF Oltenia după ce a plătit peste 10 mil. euro pentru a prelua 43% din acţiunile Argus, prin intermediul mai multor firme şi al unor persoane fizice, iar CNVM a hotărât că acestea acţionează în mod concertat şi sunt obligate să deruleze ofertă publică de preluare. Conform legii, grupul de acţionari va avea drepturile de vot limitate la 33% până la lansarea ofertei. Consiliul de Administraţie al Argus a înaintat săptămâna trecută către CNVM şi Depozitarul Central lista acţionarilor cu drept de vot suspendat pe care se afla doar grupul lui Chelu. Şedinţa Consiliului de Administraţie a fost ţinută în prezenţa a doar doi dintre cei cinci administratori (ambii reprezentanţii SIF Oltenia), după ce ceilalţi membri ai CA şi-au dat demisia.

"Să spună SIF Oltenia de ce cu trei zile înainte de AGA şi-au permis să ia decizii cu doi membri. Consiliul acela de administraţie format din doi reprezentanţi ai SIF Oltenia nu mai reprezenta echilibrul acţionarilor din societate. Puteau să meargă la un judecător să-i spună că sunt în imposibilitate după condiţiile de cvorum să organizeze şedinţă şi să ceară numirea unei entităţi obiective care să organizeze şedinţa", spune Chelu.

De cealaltă parte, Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia, spune că cei doi reprezentanţi ai CA nu au făcut altceva decât să înainteze la CNVM listele cu acţionarii care acţionau concertat, aşa cum prevede legea.

Chelu consideră însă că mai mulţi acţionari s-au aliat împotriva lui pentru a prelua controlul Argus şi este nemulţumit că CNVM nu a stabilit până în prezent concertări pentru acest grup de acţionari.

"La Argus acum nu mai sunt prea mulţi acţionari, este doar grupul unu şi grupul doi, adică grupul SIF Oltenia, fondul Business Capital for Romania-Opportunity, SIF Banat-Crişana şi Tudor Ciurezu, respectiv grupul meu de firme. Acum să vedem ce o să iasă pentru că DNA trebuie să facă ceva şi CNVM la fel", spune Chelu.

SIF Oltenia deţine 32% din Argus, iar fondul Business Capital for Romania-Opportunity, controlat de BCR şi o firmă în care este acţionar omul de afaceri Florin Pogonaru, a preluat recent 6,3% din Argus.

Duel la limita legii

Cătălin Chelu: Să spună SIF Oltenia de ce cu trei zile înainte de AGA şi-au permis să ia decizii cu doi membri (în CA al Argus - n.red.). Consiliul acela de administraţie format din doi reprezentanţi ai SIF Oltenia nu mai reprezenta echilibrul acţionarilor din societate. Puteau să meargă la un judecător şi să ceară numirea unei entităţi obiective care să organizeze şedinţa.

Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia: Noi nu putem face altceva decât să acţionăm într-un cadru legal, nu suntem adepţii legii junglei. Este o acţiune premeditată şi abuzivă pentru că nu s-a permis accesul la AGA al altor acţionari care au punct de vedere diferit decât ei. Categoric suntem într-o situaţie de urgenţă pentru că Argus este condusă de persoane care nu îndeplinesc condiţiile legale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO