Burse - Fonduri mutuale

Chisăliţă, Romgaz, la ZF Live: Ar fi bine să producem ceva din gaz, nu să-l ardem pentru energie

Autor: Radu Bostan

16.01.2015, 00:06 630
Romgaz (simbol bursier SNG) va „tranşa“ anul acesta problema utilizării gazelor naturale pentru a produce ceva cu mai multă valoare adăugată decât energia electrică, a afirmat Dumitru Chisăliţă, membru în consiliul de administraţie al producătorului de gaze naturale.
 
În presă au circulat informaţii anul trecut potrivit cărora Romgaz ar fi fost interesată să investească într-un combinat chimic. Printr-o astfel de mutare, compania s-ar fi diversificat după modelul grupului ungar MOL sau al celui polonez PKN Orlen, care au şi activităţi de petrochimie pe lângă producţia de hidrocarburi.Compania a infirmat însă zvonurile într-un răspuns către ZF trimis în luna octom­brie, în care preciza că priori­tăţile sale sunt explorarea şi desco­perirea de noi re­surse. Fără să confir­me infor­maţia privind com­binatul chimic, Chisăliţă a spus că în cadrul companiei se discută proble­ma utilizării gazelor naturale în ceva cu mai mare valoare adăugată. „Există discuţii la nivelul Romgaz şi cred că problema va fi tranşată în perioada urmă­toare“, a afirmat Dumi­tru Chisăliţă joi în cadrul emisiunii ZF Live.
 
În prezent, Romgaz prelu­crează gazele doar pentru a produce electricitate în termo­cen­trala Iernut din judeţul Mureş, o unitate construită în anii 1960 care nu funcţionează la capacitate maximă deoare­ce unele grupuri sunt în conser­vare.
 
Preţul mare al ga­zelor şi preţul mic al electri­cită­ţii fac ca şi termocentrala modernă a rivalilor de la OMV Petrom să funcţioneze sub limita rentabilităţii. Rom­gaz a primit centrala Iernut în 2013 de la Electro­centrale Bucureşti în schimbul ştergerii unor datorii de 632 milioane de lei ale producătorului de energie termică. Prin contractul cu Electrocentrale, Romgaz s-a angajat să nu vândă activele, ci să continue producţia de energie electrică. Acum, Romgaz vrea să dezvolte centrala prin construcţia a două noi grupuri energetice, mai eficiente, şi să o opereze în parteneriat cu o companie cu experienţă în acest domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO