Burse - Fonduri mutuale

Chişu, IFB: Începe să-mi fie teamă de pieţe externe, care se căznesc să crească

Chişu, IFB: Începe să-mi fie teamă de pieţe externe, care se căznesc să crească
18.07.2010, 23:43 20

Brokerii se aşteaptă şi în această săptămână la evoluţiilaterale pe piaţa locală, fară volatilitate şi pe volume încontinuare în scădere, în condiţiile în care evoluţia este dată declimatul extern uşor favorabil şi situaţia economică internăincertă. "Bursa a căzut într-un derizoriu în această perioadă, încare nici cumpărătorii şi nici vânzătorii nu sunt dornici să fieactivi în piaţă. Vânzătorii sunt de părere că situaţiainternaţională pare să se îmbunătăţească, în timp ce cumpărătoriidevin şi mai precauţi pe fondul situaţiei economice interne tot maiincerte. Astfel, când internul este prost, iar externul cel puţinstabil, bursa are o evoluţie egală cu zero", a declarat MihaiChişu, broker în cadrul societăţii de intermediere IFBFinwest.
În ultimele două săptămâni, volumele de tranzacţionare de pe piaţalocală au înregistrat o scădere continuă, în ultimele şedinţelichiditatea pieţei fiind de puţin peste 1 mil. euro. Indicii aumarcat evoluţii laterale în toată această perioadă, indicele BETcoborând de la începutul lunii cu aproape 0,4%, în timp ce indicelesocietăţilor financaire BET-FI a urcat cu 0,3% faţă de referinţă.Vineri, lichiditatea pieţei
s-a ridicat la puţin peste 1,6 mil. euro, iar volumul detranzacţionare nu a depăşit 7,8 milioane de acţiuni.
Cel mai mare rulaj de vineri l-au înregistrat acţiunile BRD, depeste 2,4 mil. lei, în timp ce cotaţia titlurilor bancare a urcatcu puţin peste 0,9% faţă de referinţă. În top au urmat acţiunileSIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de 1,3 mil. lei, însă titlurile aupierdut 0,8% faţă de nivelul de referinţă. Cea mai mare scădere dela categoria SIF-uri a fost însă înregistrată de titlurile SIFMoldova (SIF2), cu o corecţie de peste 1% faţă de referinţă.
"Evoluţiile depind de când se va rupe acest echilibru între externşi intern. Dacă pe extern încep să vadă reduceri de preţuri, atuncivânzătorii vor începe să-şi piardă încrederea şi să iasă în piaţă.Dacă pe intern situaţia economică îşi va reveni şi va da semnale decreştere, atunci cumpărătorii vor reintra în piaţă. În momentul defaţă, această evoluţie laterală de pe piaţa locală este cea mailogică evoluţie care se poate întâmpla", a adăugat Chişu.
În sectorul energetic, indicele de profil BET-NG a urcat vineri cuaproape 0,4% faţă de referinţă. Faţă de începutul lunii însăindicele marchează o corecţie de peste 1%.
Aprecierea de vineri din sector a fost dată în principal decreşterea acţiunilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), care auurcat cu aproape 1,7% faţă de cotaţia de referinţă, la preţul de0,303 lei/unitate. Pe plus au închis şi titlurile societăţilor deutilităţi Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN), cu aprecieri depână la 0,2% faţă de referinţă. "Din păcate, începe să-mi fie teamăde pieţe externe, care în ultima perioadă tot înregistreazăevoluţii neconvingătoare, în jurul nivelurilor de rezistenţă, şilasă impresia că se căznesc să crească. Dacă nu vor depăşi acesteniveluri, vom asista cel mai probabil la derapaje undeva dintoamnă, iar piaţa locală va reacţiona în consecinţă."
Toată săptămâna trecută principalele pieţe au înregistrat evoluţiipuţin volatile, cu aprecieri de până la 1%, iar piaţa americană nua reacţionat puternic nici la rezultatele trimestriale în creştereraportate de unele companii din sectorul financiar şi IT,principalele segmente ale economiei americane.


De urmarit astazi

  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care vineri autrecut pe minus, însă continuă să reducă din volumele detranzacţionare.
  • Evoluţia titlurilor bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV),care se păstrează pe plus, însă cu aprecieri de maximum 1%.
  • Evoluţia titlurilor Biofarm Bucureşti (BIO), pentru care SIFOltenia a arătat un interes ridicat la cumpărare.
  • Evoluţia acţiunilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), carecontinuă să crească, în ciuda revenirii pe scădere a preţului laţiţei.
  • Evoluţia principalelor pieţe internaţionale, în special pieţeleeuropene, care în ultima săptămână au evoluat preponderent în zonanivelurilor de rezistenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO