Burse - Fonduri mutuale

Chisu, IFB: Investitorii nu ezita sa-si marcheze profitul pe SIF-uri

Chisu, IFB: Investitorii nu ezita sa-si marcheze profitul pe SIF-uri
09.02.2010, 23:06 23

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri pe plus lanivelul indicilor BET si BET-NG, care au urcat cu 2,4% si respectiv4%, avansul indicelui energetic fiind sustinut de evolutiatitlurilor Rompetrol Rafinare (RRC). Societatile financiare auinregistrat insa o scadere de peste 4,9%, corectia venind pefinalul sedintei, odata cu anuntul avizului negativ dat de Comisiaeconomica din cadrul Camerei Deputatilor pentru propunerea demajorare a pragului de detinere.

"Reactia foarte violenta dupa anuntul avizului negativ estedovada faptului ca pe SIF-uri este o tensiune foarte mare, iartoata lumea este extrem de atenta. Investitorii nu ezita samarcheze profitul pe fondul oricarei stiri negative referitoare la societatile financiare. Cred insa ca vomvedea o temperare a corectiilor in sedintele urmatoare pe SIF-uri,mai ales daca pietele externe vor continua sa evolueze pe plus", aprecizat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediereIFB Finwest.

Cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare auinregistrat-o titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdutaproape 9,1% fata de referinta, coborand la pretul de 0,75lei/actiune, in urma unor tranzactii cu peste 760.000 de actiunirealizate in ultimele minute de tranzactionare. Astfel, actiunileSIF3 care inregistrau la inceputul sedintei de ieri o apreciere deaproape 3% pentru cei care au intrat la pretul acesta in piata,pierderile depasesc 12%.

"Liberalizarea pragului s-ar justifica si prin reducereavolatilitatii in piata la nivelul SIF-urilor. Ce ii pot spune euunui investitor care a intrat la plus 3%, iar la sfarsitul zileiactiunile s-au prabusit cu 9%. Este anormala o astfel de evolutie,pe fondul unui aviz care este doar consultativ", a adaugatChisu.

Restul societatilor financiare au inregistrat corectii cuprinseintre 2,9% pe titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) si 4,1% peactiunile SIF Muntenia (SIF4).

In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare auinregistrat o crestere de peste 17,6%, urcand la cotatia de 0,0727lei/actiune, foarte aproape de pretul din oferta de preluarelansata de KazMunaiGaz (KMG), de 0,0741 lei/titlu.

Si titlurile OMV Petrom (SNP) au inchis in urcare fata decotatia de luni, cu 0,8%, atingand pretul de 0,267 lei/actiune.

In sectorul bancar, atat titlurile BRD, cat si actiunile BanciiTransilvania (TLV) au inchis in stationare. La categoriainternational, actiunile Erste Bank (EBS) au avansat cu aproape 2%fata de referinta.

"In piata cel mai probabil vor continua aprecierile pe fondulevolutiilor externe pozitive din ultima perioada. Tot externul credca o sa atenueze si corectia pe SIF-uri si nu este exclus sa vedemo revenire a cresterilor pe societatile financiare", a incheiatChisu.

Principalele piete europene inregistrau ieri spre inchidereaprecieri moderate, de 0,6% la nivelul indicelui paneuropean EuroStoxx 50. Indicele britanic FTSE 100 a inregistrat cea mai mareapreciere dintre pietele vest-europene, de 0,7% peste cotatia deluni.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC), care au revenitieri la tranzactionare si au sarit cu peste 17% peste cotatia dereferinta.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au pierdutieri aproape 5% pe fondul avizului negativ dat de Comisiaeconomica.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care s-au oprit din scadere in sedinta de ieri,stabilizandu-se.
  • Evolutia principalelor piete internationale, care continua sainregistreze cresteri, insa intr-un ritm moderat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO