Burse - Fonduri mutuale

Cine pariază corect pe acţiunile BRD? SIF-urile vând, fondurile străine cumpără

Cine pariază corect pe acţiunile BRD? SIF-urile vând, fondurile străine cumpără

Autor: Andrei Chirileasa

22.12.2010, 23:51 40

Acţiunile celei mai mari bănci locale listate, BRD-SociétéGénérale (BRD), au făcut obiectul celor mai interesante tranzacţiide pe Bursă din ultimele luni, care au adus modificărisemnificative în acţionariatul băncii.

SIF-urile, care deţin încă de la înfiinţare pachete de acţiuniBRD, care însumau la începutul anului peste 25% din capitalulbăncii, au realizat în acest an cele mai mari vânzări de acţiuni,culminând cu tranzacţiile din ultima lună prin care SIF Muntenia(SIF4) a vândut peste 1% din capitalul băncii. Aceste tranzacţii aufost posibile însă doar datorită existenţei unui interes ridicatdin partea fondurilor de investiţii străine pentru acumularea unorpachete semnificative de acţiuni. În urma acestor tranzacţii, înacţionariatul BRD ar putea apărea noi investitori semnificativi,alături de americanii de la Artio Global şi Eaton Vance sau debritanicii de la Aberdeen.

Majoritatea SIF-urilor au anunţat încă de la începutul anului căintenţionează să-şi reducă expunerea pe sectorul bancar, din cauzadificultăţilor întâmpinate în ultimii doi ani de băncile locale,confruntate cu o creştere a creditelor neperformante şi cureducerea cererii de credite noi. SIF-urile îşi motivează vânzărilede acţiuni BRD prin reducerea profitului băncii şi a dividendelordistribuite, care erau în anii trecuţi o sursă importantă de venitpentru SIF-uri. Faptul că acţiunile BCR, cea mai mare bancă locală,nu au fost listate anul trecut cum era programat, nu le-a lăsatSIF-urilor prea mult loc de manevră, titlurile BRD fiind singurelesuficient de lichide pentru a le permite vânzări mai mari.

Investitorii străini văd lucrurile din altă perspectivă. Pentruei, acţiunile BRD sunt printre puţinele titluri locale suficient deimportante şi de lichide pentru a le permite investiţii mai mari.Ei mizează pe faptul că economia românească îşi va reveni şi, odatăcu ea, şi Bursa de la Bucureşti, care a rămas în acest an în urmapieţelor mari.

Fondurile străine se ghidează şi după faptul că majoritateaanaliştilor caselor mari de brokeraj, care urmăresc acţiunile BRD,au recomandări favorabile. Cel mai recent raport al RaiffeisenCapital&Investments indică un preţ-ţintă pentru titlurile BRDde 15,4 lei, cu 28% peste cotaţia actuală, care se situează înjurul nivelului de 12 lei. Analiştii Raiffeisen consideră căacţiunile BRD sunt "un pariu pe revenirea economică a României".Analiştii de la ING Bank, UniCredit CA IB Securities, Alpha Financeşi KBC Securities au şi ei recomandări de cumpărare pe BRD, cuţinte de preţ cuprinse între 14,1 lei şi 17,4 lei, doar Erste Bankşi cehii de la Wood având recomandări de hold-păstrare.

Randamentul dividendului BRD, care este în prezent de 2-3%, estemulţumitor pentru investitorii străini, care mizează pe o creşterea profitabilităţii băncii odată cu revenirea economiei, în timp ceSIF-urile au posibilitatea de a căuta investiţii mai profitabile pepiaţa locală, cum ar fi Fondul Proprietatea, la care au cumpăratacţiuni în ultimul an, dar care nu este accesibil încă multorfonduri străine pentru că nu este listat, sau îşi permit să ţinăbanii la bancă pentru a încasa dobânzi de peste 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO