Burse - Fonduri mutuale

Cine va conduce BVB in urmatorii patru ani: Farmache ramane presedinte, dar Bursa de la Bucuresti intra in zodia lui Tepes

Cine va conduce BVB in urmatorii patru ani: Farmache ramane presedinte, dar Bursa de la Bucuresti intra in zodia lui Tepes
21.02.2010, 23:12 600

Marele castigator al alegerilor de vineri a fost Daniel Tepes,actionarul majoritar al firmei de brokeraj HTI Valori Mobiliare,care a reusit sa castige impreuna cu aliatii sai sase dintre celenoua locuri ale Consiliului de Administratie si a pus umaruldecisiv la realegerea lui Stere Farmache in functia de presedinteal Bursei.

Farmache, care se afla la carma Bursei inca de la infiintarea eiin 1995, a castigat alegerile din primul tur, cu 57% din voturi,fiind urmat de Dan Paul, cu 21,6% din voturi, si Mircea Botta, cu17,5% din voturi.

Rezultatul alegerilor de vineri poate fi consideratsurprinzator, avand in vedere ca firmele de brokeraj ale bancilor,care deruleaza cele mai mari afaceri de pe Bursa, nu au reusit sacastige niciun loc in Consiliul de Administratie.

In schimb, brokerii independenti sunt foarte bine reprezentatiin noua conducere a Bursei, IFB Finwest, prin Octavian Molnar,Broker Cluj, prin Ciprian Zah, si Estinvest Focsani, prin LucianIsac, au castigat fiecare cate un loc in Consiliul deAdministratie. Ionel Uleia de la Prime Transaction si CosminGheorghiu, director de tranzactionare al Delta Valori Mobiliare,sunt alti doi aliati ai lui Tepes care au prins locuri in noulConsiliu de Administratie al Bursei.

Singurii de pe lista initiala a lui Tepes care nu au prinslocuri in CA sunt Lucian Isar, candidatul EFG Eurobank Securities,si Cristinel Popescu, presedintele Voltinvest, ei cedand locurilecatre Siminel Andrei si Mircea Botta, in urma negocierilor dinculise.

De altfel, jocurile s-au facut aproape in intregime cu o searainainte de AGA, cand Tepes si-a convocat toti aliatii pentru astabili ultimele detalii, potrivit unor surse din piata. In acestgrup intra circa 20-25 de societati de brokeraj, care se numaraprintre cei mai mari actionari ai Bursei de la Bucuresti, dar au siparticipatii semnificative la Bursa din Sibiu, si militeaza pentruo strategie comuna a celor doua piete si o eventuala fuziune, inurma careia ei ar controla cele mai mari pachete de actiuni.

Pentru actionarii BVB care nu-l sustin pe Tepes principalul semnde intrebare este privind modul in care se va realiza fuziunea cuSibex, in conditiile in care pozitia dominanta pe care Tepes si ailui o au la Bursa din Sibiu ar putea genera un conflict de interesein privinta evaluarii celor doua piete in vederea fuziunii. Tepesdetine 4,2% din actiunile BVB si aproape 8% din cele ale Bursei dinSibiu, iar Broker Cluj are 3% din BVB si 6,5% din Sibex si ar fiprintre cei mai mari actionari si in urma unei viitoare fuziuni. Oalta miza este deschiderea Bursei de la Bucuresti fata de pieteleinternationale si o eventuala vanzare a BVB.

Pana atunci, Bursa de la Bucuresti trebuie sa rezolve o serie depreobleme, cum ar fi scaderea puternica a valorii tranzactiilor inultimii doi ani, pana la un nivel mediu zilnic de circa 5 mil.euro, care a generat mari probleme pentru majoritatea firmelor debrokeraj.

De asemenea, cresterea numarului de emitenti si lansarea unornoi instrumente reprezinta o alta provocare pentru noua conducere aBVB.

Actionarii Bursei au mai aprobat vineri si listarea actiunilorBVB pe propria platforma in termen de sase luni. Bursa are inprezent 319 actionari.

Stere Farmache (53 de ani), presedintele in exercitiu al Burseide Valori Bucuresti (din 2008), a asteptat pana in ultimul momentsa-si depuna candidatura la functia de presedinte, alimentandspeculatiile privind neintrarea sa in cursa. Cu sprijinul a circa20-25 de firme de brokeraj grupate in jurul lui Daniel Tepes, el areusit sa castige insa un nou mandat.

Farmache a condus Bursa de la Bucuresti in calitate de directorgeneral din 1995 pana in 2008, cand a renuntat la functie pentru ao prelua pe cea de prim-vicepresedinte executiv al Alpha Bank. Dinacel moment el a pierdut sprijinul unei parti dintre actionariiBursei, acesta fiind principalul motiv care i-a determinat pe DanPaul si pe Mircea Botta sa candideze impotriva sa.

In programul sau, pa baza caruia a castigat un nou mandat,Farmache sustine ca piata de capital autohtona este fragmentata simacinata intern ca urmare a frictiunilor dintre operatorii depiata, actionari, conducere si reglementator (CNVM) si este necesarun factor de coeziune, un proiect comun la nivelul actorilorpietei. Printre directiile strategice de actiune pe care le propunese numara parteneriate strategice cu celelalte piete din Romania(Sibex, BRM, OPCOM) si infiintarea unui grup consultativ care saidentifice politicile si masurile structurale necesare dezvoltariipietei.

"In perioada urmatoare BVB trebuie sa-si intensifice eforturilepentru a reusi sa convinga fondurile de pensii, societatile deasigurari, fondurile de investitii si bancile comerciale sainvesteasca intr-o mai mare masura disponibilitatile financiare pecare le acumuleaza pe piata de capital din Romania. lnvestitoriiprivati trebuie de asemenea incurajati prin toate mijloacele.Listarea Fondului Proprietatea va trebui sprijinita consistent, darBVB nu trebuie sa ignore sectorul privat al economiei romanesti, deunde pot fi convinse companii viabile sa utilizeze mecanismelepietei de capital pentru a-si asigura accesul in finantare", maispune Farmache in programul pe care l-a sustinut vineri in fataactionarilor BVB.

Lucian Isac (37 de ani)

director general al Estinvest Focsani

Conduce de aproape 10 ani cea mai mare societate de brokeraj dinzona Moldovei, cu tranzactii de 54 mil. euro intermediate in2009.

Isac lucreaza pe piata de capital din 1997, dupa ce a absolvitFacultatea de Stiinte Economice a Universitatii Alexandru Ioan Cuzadin Iasi.

Din 2007 este presedinte al Fondului de Compensare aInvestitorilor, iar din 2009 este membru in CA al DepozitaruluiCentral.

Estinvest detine 1,68% din actiunile BVB si 3,3% din actiunileBursei din Sibiu. Firma de brokeraj este controlata de VasileEpure.

Cosmin Gheorghiu (29 de ani)

director de tranzactionare al Delta ValoriMobiliare

Este cel mai tanar membru al Consiliului Bursei, avand oexperienta de doar cinci ani pe piata de capital, unde a lucrat cabroker si apoi ca director de tranzactionare la firma de brokerajDelta Valori Mobiliare.

A absolvit Facultatea de Finante din cadrul ASE in 2005.

Delta Valori Mobiliare detine 1,42% din actiunile BVB si aintermediat anul trecut tranzactii de 15,8 milioane de euro.

Firma este controlata de omul de afaceri de origine israelianaJacob Fonea si de firma Alpha Import Export 2000.

Ciprian Zah (37 de ani)

broker al Broker Cluj

Si-a inceput activitatea pe Bursa in 1995, la doar 22 de ani,fiind brokerul fratilor Cristescu, doi dintre cei mai bogatiintreprinzatori locali.

A fost director general si actionar al firmei de brokerajInvestco, care a fost absorbita in 2007 de Broker Cluj.

Broker Cluj este una dintre cele mai mari firme de brokerajindependente de pe piata, cu tranzactii de 102 mil. euro in 2009,si totodata singura societate de intermediere listata la Bursa.

Broker detine 2,96% din actiunile BVB si 6,58% din actiunileBursei din Sibiu.

Octavian Molnar (43 de ani)

director general adjunct al IFB FinwestArad

De profesie inginer proiectant, Molnar si-a inceput activitateape piata de capital in 1994, ca referent in cadrul departamentuluide finantare al SIF Banat-Crisana.

Din 1999 pana in 2004 a fost director general al firmei debrokeraj IFB Finwest din Arad, iar din 2004 este director generaladjunct.

Anul trecut a fost ales membru in Consiliul de Administratie alBVB in urma demisiei lui Petru Prunea.

IFB Finwest a fost anul trecut cea mai mare firma de brokerajindependenta de pe Bursa, cu tranzactii in valoare de 196 demilioane de euro.

Firma din Arad detine 1,55% din actiunile Bursei de la Bucurestisi 2,63% din actiunile Bursei din Sibiu.

Printre actionarii semnificativi ai IFB Finwest se numara SIFBanat-Crisana, cu 6,5%.

Siminel Andrei (49 de ani)

director general al NCH Advisors

Este reprezentantul unuia dintre cele mai mari fonduri deinvestitii straine de pe piata locala, Broadhurst Investment, din1994 si unul dintre cei mai cunoscuti specialisti de pe piata decapital.

A fost presedinte al Asociatiei Brokerilor si presedinte alBursei Electronice RASDAQ, iar in 2006 a candidat la presedintiaBursei de Valori Bucuresti, fiind invins de Septimiu Stoica.

Controleaza indirect doua societati de brokeraj: Tradeville(fosta Vanguard) si Active International. Tradeville este unadintre cele mai mari firme de brokeraj de retail, cu tranzactii de100 mil. euro in 2009, in timp ce Active International aintermediat transferuri de 20,6 mil. euro. Cele doua firme detinimpreuna aproape 3% din actiunile Bursei.

Ionel Uleia (41 de ani)

presedinte si director general al PrimeTransaction

Are o experienta de peste 12 ani pe piata de capital, iar din1999 conduce firma de brokeraj Prime

Transaction din Bucuresti, la care detine si pachetul majoritarde 75% din actiuni.

A absolvit Facultatea de Comert din cadrul ASE in 1997.

A fost membru in Consiliul de Administratie al RASDAQ inperioada 2003-2004.

Prime Transaction a intermediat anul trecut tranzactii de 40milioane de euro, ocupand locul 20 in topul brokerilor.

Firma detine 1,54% din actiunile Bursei de la Bucuresti si 4,61%din titlurile Bursei din Sibiu.

Uleia propune promovarea unor initiative legislative care saaduca avantaje pentru companiile care se listeaza la Bursa deValori din Bucuresti.

Daniel Tepes (35 de ani)

actionar majoritar al HTI Valori Mobiliare

Este unul dintre cei mai mari actionari ai Bursei de laBucuresti, unde controleaza direct si prin intermediul firmei debrokeraj HTI Valori Mobiliare circa 4,21% din actiuni.

Este cel mai mare actionar al Bursei din Sibiu, unde detine 8%din actiuni, prin HTI.

Controleaza 99% din actiunile firmei de brokeraj HTI ValoriMobiliare, dupa ce a rascumparat anul trecut pachetul majoritar deactiuni de la banca americana Morgan Stanley, care cumparase in2007 de la Tepes 51% din actiuni.

Si-a inceput activitatea pe Bursa in 1997, ca ofiter deback-office la Vanguard, firma controlata de Siminel Andrei.

HTI Valori Mobiliare este una dintre firmele de brokeraj detalie mica de pe Bursa, cu tranzactii de 8 milioane de euro in2009, ocupand locul 49 in topul brokerilor.

In 2007, HTI a negociat o fuziune cu Broker Cluj, care insa aesuat, ulterior firma fiind preluata de Morgan Stanley.

Mircea Botta (40 de ani)

presedintele Romcapital Group Timisoara

A candidat la presedintia Bursei de Valori Bucuresti impotrivalui Stere Farmache si a lui Dan Paul, insa a avut doar al treilearezultat.

A fost membru in CA al Bursei de Valori Bucuresti din 2009.

Botta controleaza firma de brokeraj Romcapital, care a realizatanul trecut tranzactii de 47 mil. euro, ocupand locul 19 in topulbrokerilor.

Este al treilea actionar al BVB, controland prin intermediulRomcapital 3,05% din actiuni, dar nu are actiuni la Bursa dinSibiu.

Si-a inceput activitatea pe piata de capital in 1996 si a fostvicepresedinte al Bursei RASDAQ intre 2004 si 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO