Burse - Fonduri mutuale

Ciudin, Carpatica: Ma astept la o corectie pe SIF-uri in zilele urmatoare

Ciudin, Carpatica: Ma astept la o corectie pe SIF-uri in zilele urmatoare
03.02.2010, 23:10 25

Bursa de la Bucuresti a inregistrat ieri o volatilitatecrescuta, in special pe societatile financiare, care au consemnatcresteri intra-day si de peste 2% fata de cotatia de marti. Lainchidere insa, SIF-urile, grupate sub indicele BET-FI, au urcat cudoar 0,7% peste referinta, marcand de alfel si cea mai mareapreciere din piata. Indicele BET, al celor mai lichide zececompanii, si indicatorul energetic BET-NG au inregistrat cresteriusoare, de nici 0,05% fata de referinta.

"Toata lumea a cumparat pe zvon si a vandut pe stire. Odata cuconfirmarea zvonurilor, in care se aprecia o decizie favorabila aComisiei juridice de majorare a pragului de detinere la SIF-uri,speculatorii s-au grabit sa marcheze profitul. Vorbim despre osaptamana de aprecieri sustinute pe societatile financiare, timp incare SIF-urile au crescut cu aproape 15%. Astfel, in sedinteleurmatoare ma astept la corectii in piata, in special pe societatilefinanciare", a explicat Adrian Ciudin, directorul de operatiuni alCarpatica Invest.

Valoarea tranzactiilor a depasit ieri 11,9 mil. euro, fiindastfel cel mai mare rulaj din acest an, SIF-urile numarandu-seprintre cele mai tranzactionate titluri.

Cea mai mare apreciere la categoria societatilor financiare afost consemnata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au urcatcu peste 2,3% fata de referinta.

Cele mai tranzactionate titluri la aceasta categorie au fostinsa actiunile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2), cu rulajede 10,7 si respectiv 7,8 mil. lei. Titlurile SIF2 au inchis inscadere, la pretul de 1,38 lei/actiune, cotatie cu 0,7% mai micadecat cea de referinta.

"Apreciez o corectie de pana la 10% pe SIF-uri, astfel incattitlurile SIF Oltenia sa nu scada mai jos de 1,48 lei/actiune.Societatile financiare vor reveni pe crestere odata cu aparitiaaltor zvonuri in ceea ce priveste pragul de detinere, precum si pefondul anunturilor in privinta acordarii dividendelor", a adaugatCiudin.

Titlurile bancare BRD au inchis in urcare, cu un plus de 0,7%fata de referinta, in timp ce actiunile Bancii Transilvania (TLV)au coborat cu 0,5%, la pretul de 2,09 lei/titlu. La categoriainternational, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) aupierdut aproape 0,2% fata de cotatia de marti.

"Cred ca in luna februarie vom vedea corectii la nivelulintregii piete, dar fara scaderi agresive. Cresterea volatilitatiiin piata va duce si la cresterea volumelor, pe masura cespeculatorii vor marca din profituri. Astfel ca o reducere decentaa preturilor va prinde bine pietei in perioada urmatoare", a maideclarat Ciudin.

Titlurile Socep (SOCP) au inregistrat cea mai mare apreciere dinpiata in sedinta de ieri, de peste 14%, urcand astfel la pretul de0,172 lei/actiune.

In sectorul energetic, doar titlurile Transelectrica (TEL) aureusit sa inchida in urcare, cu un avans de 0,6%, in timp ceactiunile Transgaz (TGN) au pierdut 0,3% fata de cotatia dereferinta. Titlurile OMV Petrom (SNP) au inchis in stationare, lapretul de 0,248 lei/actiune.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care in ultimasaptamana au inregistrat cresteri de peste 13%, fiind asteptatecorectii in piata la aceasta categorie.
  • Evolutia actiunilor Prodplast Bucuresti (PPL), care continuadeprecierea puternica dupa ce au revenit la tranzactionare.
  • Evolutia titlurilor Socep Constanta (SOCP), care ieri auinregistrat cel mai mare avans din piata, compania urmand sapublice vineri rezultatele pe 2009.
  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care aucontinuat sa inregistreze pierderi, dupa publicarea rezultatelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO