Burse - Fonduri mutuale

CNVM a decis: Secretarul general al Bursei nu mai are voie pe piata de capital trei ani

27.01.2009, 19:46 32

Comisia a interzis conducatorilor societatii de brokeraj, Nicolae Rusu si Mircea Catalin Dudas, precum si reprezentantilor compartimentului de control intern sa mai desfasoare activitati pe piata de capital pe o perioada de trei ani, amendandu-i pe acestia cu un total de 23.100 de lei (5.500 de euro).

De asemenea, actionarii Orizont Vest sunt obligati sa convoace Adunarea Generala in care sa lichideze societatea sau sa ii modifice obiectul de activitate, potrivit unei ordonante emise de CNVM. Orizont Vest devine astfel a doua societate de brokeraj de pe piata locala de capital, dupa Mobinvest din Oradea, careia CNVM ii solicita lichidarea.
Contactat de ZF, Nicolae Rusu, presedintele Orizont Vest, a refuzat sa comenteze deciziile CNVM, declarand ca "voi face contestatie". Interdictia de a mai desfasura activitati pe piata de capital timp de trei ani impusa de CNVM lui Nicolae Rusu creeaza o situatie de incompatibilitate cu functia de secretar general pe care acesta o detine in cadrul Consiliului Bursei de Valori.
"Membrii Consiliului Bursei au avut luni seara o sedinta de urgenta in care au constat situatia de incompatibilitate in care se afla Nicolae Rusu.
Astfel, Consiliul a hotarat ca dl. Rusu are la dispozitie 20 de zile in care sa isi rezolve situatia de incompatibilitate. Depunerea demisiei poate fi una dintre solutiile la aceasta situatie", a declarat Anca Dumitru, director general al BVB.
Autoritatea de reglementare si supraveghere a pietei de capital a descoperit in urma derularii unor controale ca societatea Orizont Vest a folosit intreaga suma de bani a clientilor creditori aflata in custodie pentru acoperirea debitelor clientilor datornici, ca nu a raportat o serie de operatiuni de depunere si de retragere de numerar in numele a doi clienti cu sume care au depasit echivalentul in lei al sumei de 15.000 de euro. In termen de 15 zile, societatea de brokeraj are obligatia de a restitui sumele de bani aflate in custodia sa clientilor creditori.
"Inca de anul trecut am anuntat Comisia Nationala ca este necesara intensificarea activitatii de supraveghere si a vigilentei asupra societatilor de brokeraj. Reducerea drastica a volumului de tranzactionare la Bursa ridica probleme de supravietuire unor brokeri. Alaturi de Comisie trebuie sa ne asiguram ca impactul problemelor cu care se confrunta brokerii asupra pietei de capital sa fie cat mai mic", a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
In luna decembrie, Consiliul Bursei a aprobat cu unanimitate de voturi redactarea si transmiterea unei adrese catre CNVM, prin care sa se informeze ca unele societati participante la sistemul de tranzactionare se gasesc intr-o posibila incapacitate de a restitui fondurile apartinand investitorilor solicitand totodata sa se comunice Bursei daca din ultimele raportari catre CNVM ale acestor societati de brokeraj rezulta ca creantele investitorilor sunt mai mari decat disponibilitatile proprii si ale clientilor.
CNVM va controla in acest an 37 de firme care opereaza pe piata de capital, dintre care 19 societati de brokeraj, o institutie de credit care tranzactioneaza pe cont propriu, 11 societati de administrare a investitiilor (SAI) si 6 banci depozitare, potrivit planului de control al institutiei.
 
Luati la bani marunti
 
  • Ianuarie 2009: CNVM a restrictioneaza timp de 90 de zile, prestarea de catre societatea de brokeraj NHL Securities din Bucuresti, a serviciilor de investitii financiare care exced capitalului initial de 50.000 de euro.
  • Decembrie 2008: CNVM suspenda 2 luni autorizatia de functionare a firmei de brokeraj Central European Investments din Bucuresti si amendeaza brokerii cu 36.550 de lei. Tot in decembrie, Comisia a cerut dizolvarea societatii de brokeraj Mobinvest din Oradea, a carei activitate fusese suspendata in luna iulie.
  • Septembrie 2008: Societatea de brokeraj Harinvest din Ramnicu-Valcea a intrat sub monitorizarea CNVM.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO