Burse - Fonduri mutuale

CNVM, amenzi de 330.000 euro pentru manipularea pietei

09.03.2007, 19:17 61

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a amendat cu 1,12 milioane de lei (330.000 de euro) societatea de brokeraj Mobinvest din Oradea, pe directorul general al societatii, precum si pe unul din brokerii acesteia pentru manipularea pietei de capital prin cresterea artificiala a pretului actiunilor producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia pe Bursa de Valori. Amenzile reprezinta jumatate din valoarea tranzactiilor realizate de cei sanctionati cu titluri Amonil.
Acestea sunt primele amenzi date de CNVM pentru acuzatii de manipulare a pietei de capital.
"Se constata ca SSIF Mobinvest a introdus ordine si a efectuat tranzactii cu actiuni Amonil care au dat un semnal fals in legatura cu pretul actiunilor Amonil stabilit de piata si ca pretul la care au ajuns actiunile Amonil a fost un pret artificial", se precizeaza in ordonanta de sanctionare emisa de CNVM. Potrivit articolului 244, alienatul 5, din Legea 297/2004 privind piata de capital, aceste actiuni reprezinta activitati de manipulare a pietei de capital si sunt interzise prin lege, reprezentand fapte penale.
Reprezentantii Mobinvest nu au putut fi contactati in cursul zilei de ieri pentru a comenta deciziile CNVM.
In ultimele doua luni ale anului trecut, actiunile Amonil au crescut puternic pe Bursa desi societatea isi oprise productia. In perioada 1 noiembrie - 12 decembrie, titlurile Amonil au crescut cu peste 100%, de la 0,05 lei/actiune, la peste 0,11 lei/actiune, fara ca pe piata sa apara informatii oficiale care sa sustina o asemenea crestere. Ulterior acestui maxim, cotatia actiunilor Amonil a scazut la fel de brusc, pana la 0,058 lei/actiune.
Potrivit datelor CNVM, peste 54% din totalul actiunilor Amonil tranzactionate in ultimele doua luni ale anului s-au realizat prin intermediul Mobinvest, jumatate din aceste actiuni fiind tranzactionate prin intermediul contului de house al societatii si al altor doua conturi, unul apartinand lui Vidican Gheorghe Cristian, broker al Mobinvest, iar celalalt sotiei acestuia. Mobinvest face parte dintr-un grup de investitori care actioneaza in mod concertat, care detinea circa 20% din actiunile Amonil, potrivit informatiilor din piata.
"In nota explicativa data de Vidican Gheorghe Cristian la CNVM acesta a precizat ca strategia SSIF Mobinvest in legatura cu actiunile Amonil a fost conceputa impreuna cu domnul Avram Gavril, obiectivul principal fiind cresterea pretului actiunilor Amonil, cele doua persoane considerand ca valoarea actiunii Amonil este subevaluata", se arata in ordonanta CNVM.
CNVM nu a precizat daca a sesizat organele de ancheta penala, avand in vedere ca manipularea pietei de capital este o fapta de natura penala. De asemenea, CNVM nu a facut nicio referire la tranzactiile realizate de Mobinvest cu titluri futures ale Amonil pe piata de la Sibiu.
Actiunile Amonil au pierdut ieri aproape 5%, inchizand la 0,051 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de circa 16,6 milioane de euro.
CNVM l-a amendat cu peste 635.000 de lei (186.000 de euro) pe Gheorghe Cristian Vidican, broker in cadrul Mobinvest, interzicandu-i totodata acestuia sa desfasoare activitati pe piata de capital timp de un an. Vidican a realizat tranzactii in valoare de 1,27 milioane de lei (373.000 de euro) cu actiuni Amonil prin contul sau si prin contul discretionar deschis pe numele sotiei sale.
De asemenea, CNVM a acordat amenzi de cate 246.000 de lei (72.000 de euro) societatii Mobinvest si directorului general al acesteia, Gavril Avram, pentru tranzactiile cu titluri Amonil derulate prin intermediul contului de house al societatii, care s-au ridicat la aproape 500.000 de lei (145.000 de euro). Avram a fost sanctionat de asemenea cu interzicerea desfasurarii de activitati pe piata de capital, iar Mobinvest nu va mai putea realiza tranzactii pe contul de house timp de un an. Acestea sunt cele mai drastice sanctiuni dictate de CNVM pana acum.
Comisia a fost sesizata si de institutiile Bursei din Sibiu in legatura cu tranzactiile realizate de Mobinvest in ultimele doua luni din 2006 avand ca activ suport actiunile Amonil.
La inceputul acestui an, Casa Romana de Compensatie (CRC) de la Sibiu a chemat in judecata societatea de brokeraj Mobinvest, pentru recuperarea a 1,7 milioane de lei (circa 500.000 de euro) plus dobanda aferenta. Datoria provine din pozitiile deschise anul trecut pe Bursa de la Sibiu care au fost inchise automat, conform legii, deoarece Mobinvest nu a adus banii necesari pentru a-si mentine pozitiile la apelul in marja.
Potrivit reprezentantilor CRC, Mobinvest a realizat cele mai multe din tranzactiile cu contracte futures avand ca activ suport actiunile Amonil.
O situatie asemanatoare s-a inregistrat anul trecut pe titlurile SIF, care au pierdut intr-o singura zi la Bursa peste 7%, fara ca inainte sa fi aparut stiri negative care sa determine o astfel de scadere. Unii dintre brokeri au pus aceasta scadere pe seama activitatii arbitrajorilor de la Bursa din Sibiu, care au speculat diferentele dintre preturile de pe piata spot de la Bucuresti si cea la termen de la Sibiu.
Singurul caz de manipulare a pietei de capital care a ajuns pana acum in justitie este cel legat de tranzactiile realizate la listarea pe Bursa a companiei petroliere Rompetrol Rafinare, in acest caz fiind pusi sub invinuire Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, si o serie de oficiali ai CNVM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO