Burse - Fonduri mutuale

Construcţiile rămân în criză: Teraplast şi-a adâncit pierderile în trimestrul al treilea

Autor: Andrei Chirileasa

10.11.2011, 11:53 367

Producătorul de profile şi ţevi din PVC Teraplast Bistriţa (TRP) a înregistrat în trimestrul al treilea pierderi de 1,95 mil. lei, faţă de un profit net de 0,46 mil. lei în perioada similară a lui 2010.

Afacerile companiei au scăzut cu 2% faţă de perioada iulie-septembrie a anului trecut, la 65,3 mil. lei, însă la nouă luni afacerile sunt în uşoară creştere, datorită evoluţiei pozitive din primul semestru (164 mil. lei, faţă de 160,6 mil. lei anul trecut).

În primele nouă luni, compania a înregistrat pierderi de 6,95 mil. lei, faţă de un profit net de 6,3 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

"La nivelul trimestrului III nu au existat îmbunătăţiri semnificative ale mediului economic. Lichiditatea din piaţa construcţiilor a rămas la un nivel redus, din cauza întârzierilor cu care s-au facut plăţile pentru proiectele publice deja realizate, a lipsei de finanţare din partea instituţiilor bancare pentru proiectele private, dar şi a dificultăţii cu care instituţiile statului au accesat cofinanţarea pentru proiectele publice. Mai mult decât atât creşterea accelerată a cursului monedei europene a influenţat negativ rezultatele financiare ale companiei. În

ciuda mediului economic, vânzările au fost pe un trend ascendent, ceea ce confirmă faptul că Teraplast poate să îşi atingă obiectivele de creştere şi să profite de oportunităţile pieţei interne şi externe, mai ales că în 2011 ponderea exporturilor în cifra de afaceri a înregistrat o evoluţie importantă. Actualele turbulenţe de pe pieţele internaţionale ne obligă să fim extrem de precauţi, în

special pe segmentul de management al costurilor, însă suntem pregătiţi pentru a ne atinge obiectivele strategice pentru perioada 2011-2012", a declarat Şefan Bucătaru, directorul general al Teraplast. El a fost adus la conducerea companiei în luna mai, pentru a-i restructura activitatea.

Pentru ultimul trimestru, care este în general mai slab pentru sectorul construcţiilor, Teraplast se aşteaptă la stagnări sau chiar scăderi ale principalelor linii de business, dar conducerea companiei spune că va încerca să compenseze prin creşterea exporturilor. Compania exportă în principal în reţelele de magazine de bricolaj din Austria, germania, Slovenia, Croaţia şi Ungaria.

Principalii acţionari ai teraplast sunt Dorel Goia, cu 34% din acţiuni, SIF Banat-Crişana, cu 11% şi Emanoil Viciu, cu 10%. Acţiunile Teraplast au pierdut circa 21% de la începutul anului, Compania este evaluată în prezent la 98 mil. lei (22,8 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO